O Víně

27.04.2006 J.Č. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 27.04.2006 00:00

Valpolicella 2003 Denominazione di Origine Controllata (DOC) (Classico Superiore) - Tedeschi, Itálie

Dnes hodnocený kousek pochází z vinařství Tedeschi, které je ve Valpolicelle hodnoceno velmi vysoko. Stránky dovozce (resp. restaurace přímo na něj navázané) říkají „Vinice jsou umístěny na kopcích kraje Valpolicella v údolích Negrar, Marano a Fumane. Kopcovitý terén je tvořen jižními výběžky hor, jejichž prodloužené hřbety oddělují různá údolí. Na těchto svazích se nacházejí vinice, které se vinou po svazích a terasách až do výšky 500 m.n.m. Světelné a tepelné podmínky, které jsou dané různým umístěním vinic, přispívají k rozdílnému charakteru odrůd. Západní svahy dávají ta nejlepší vína odrůdy Recioto a východní strany ta nejlepší Amarone.“ Povedené stránky firmy Tedeschi najdete na www.tedeschiwines.com/inglese.

Vinice, ze které pocházejí hrozny, má jílové a vápencové podloží a je zhruba 25 let stará. Výnos se pohybuje okolo 10.000 kg na ha. Kupáž je složena z 30 % odrůdy Corvina, 30 % Corvinone, 30 % Dindarella a 10 % odrůd Molinara, Rossignola, Oseleta a Negrara. Hrozny jsou sbírány ručně, kvašení probíhá při řízené teplotě 28 až 30° C. Víno zraje jeden rok v 5000 l sudech ze slavonských dubů. Dalších šest měsíců leží na lahvi a teprve poté je prodáváno.

Adjustáž je dle mého názoru velmi pěkná. Klasická zelená bordó láhev s jednoduchou a velmi čistou etiketou. Korek je plný, spíše střední kvality a délky 44 mm. Poměrně silně nasáklý vínem, což je vidět i na fotografii. Víno je vhodné dekantovat a nechat nějakou chvilku dýchat. Výrobce doporučuje teplotu podávání 15° C a na červené trošku nižší teplota je skutečně vhodná.

Barva je vysoká červená, přechází do fialova. Silně barví zuby. Vůně je poměrně komplexní a znatelně se vyvíjí v průběhu pití a během změn teploty. Poměrně znatelný je bohužel alkohol (ale já jsem na něj trochu přecitlivělý) a ovoce, speciálně různé tmavé bobulové (rybíz). Při vyšší teplotě se objevují živočišnější vůně, například typická vůně (či zápach, každý to bude asi vnímat jinak) výběhu poníků - vlhké piliny v cirkuse či na pouti. Při dodržení nižší teploty toto nijak znatelné a spíš vůně do jahod. Zajímavé a příjemné.

Chuť je plná, s výraznější pikantní kyselinkou. V harmonii s vůní, její složky více méně potvrzuje. V závěru hezké třísloviny, dochuť spíše střední. Žádná bomba, ale příjemné.

Tato Valpolicella je rozhodně z těch lepších. Příjemné víno, které lze doporučit například k těstovinám s nějakým tím masem a omáčkou z čerstvých rajčat a koření. Zkoušky určitě nelituji, ale pro příště se vrátím ke své oblíbené od firmy Pasqua, konkrétně Valpolicella Superiore Ripasso Sagramoso. Na tu se podíváme třeba někdy příště.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Obchodní název: Valpolicella
Kupáž: Corvina (30 %), Corvinone (30 %), 30 % Dindarella a 10 % odrůd Molinara, Rossignola, Oseleta a Negrara
Ročník: 2003
Jakost: Denominazione di Origine Controllata (DOC)
Kategorizace: Classico Superiore
Zbytkový cukr: suché
Vinařská oblast: Veneto
Vinařská podoblast: Valpolicella
Výrobce: Agricola F.lli Tedeschi Srl, 37020 San Pietro in Cariano (Vr)
Číslo šarže: L202
Alkohol: 12,5 % obj.
Cena: 350,- Kč (vinotéka VinoDiVino - www.vinodivino.cz)

Spotřebitelská známka: 8.00

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
9 9 8 7 7

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2176x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 24.12.2009 15:08:06