Valpolicella 2003 Denominazione di Origine Controllata (DOC) (Classico Superiore) - Tedeschi, Itálie
Dnes hodnocený kousek pochází z vinařství Tedeschi, které je ve Valpolicelle hodnoceno velmi vysoko. Stránky dovozce (resp. restaurace přímo na něj navázané) říkají „Vinice jsou umístěny na kopcích kraje Valpolicella v údolích Negrar, Marano a Fumane. Kopcovitý terén je tvořen jižními výběžky hor, jejichž prodloužené hřbety oddělují různá údolí. Na těchto svazích se nacházejí vinice, které se vinou po svazích a terasách až do výšky 500 m.n.m. Světelné a tepelné podmínky, které jsou dané různým umístěním vinic, přispívají k rozdílnému charakteru odrůd. Západní svahy dávají ta nejlepší vína odrůdy Recioto a východní strany ta nejlepší Amarone.“ Povedené stránky firmy Tedeschi najdete na www.tedeschiwines.com/inglese.Vinice, ze které pocházejí hrozny, má jílové a vápencové podloží a je zhruba 25 let stará. Výnos se pohybuje okolo 10.000 kg na ha. Kupáž je složena z 30 % odrůdy Corvina, 30 % Corvinone, 30 % Dindarella a 10 % odrůd Molinara, Rossignola, Oseleta a Negrara. Hrozny jsou sbírány ručně, kvašení probíhá při řízené teplotě 28 až 30° C. Víno zraje jeden rok v 5000 l sudech ze slavonských dubů. Dalších šest měsíců leží na lahvi a teprve poté je prodáváno.
Adjustáž je dle mého názoru velmi pěkná. Klasická zelená bordó láhev s jednoduchou a velmi čistou etiketou. Korek je plný, spíše střední kvality a délky 44 mm. Poměrně silně nasáklý vínem, což je vidět i na fotografii. Víno je vhodné dekantovat a nechat nějakou chvilku dýchat. Výrobce doporučuje teplotu podávání 15° C a na červené trošku nižší teplota je skutečně vhodná.Barva je vysoká červená, přechází do fialova. Silně barví zuby. Vůně je poměrně komplexní a znatelně se vyvíjí v průběhu pití a během změn teploty. Poměrně znatelný je bohužel alkohol (ale já jsem na něj trochu přecitlivělý) a ovoce, speciálně různé tmavé bobulové (rybíz). Při vyšší teplotě se objevují živočišnější vůně, například typická vůně (či zápach, každý to bude asi vnímat jinak) výběhu poníků - vlhké piliny v cirkuse či na pouti. Při dodržení nižší teploty toto nijak znatelné a spíš vůně do jahod. Zajímavé a příjemné.Chuť je plná, s výraznější pikantní kyselinkou. V harmonii s vůní, její složky více méně potvrzuje. V závěru hezké třísloviny, dochuť spíše střední. Žádná bomba, ale příjemné.Tato Valpolicella je rozhodně z těch lepších. Příjemné víno, které lze doporučit například k těstovinám s nějakým tím masem a omáčkou z čerstvých rajčat a koření. Zkoušky určitě nelituji, ale pro příště se vrátím ke své oblíbené od firmy Pasqua, konkrétně Valpolicella Superiore Ripasso Sagramoso. Na tu se podíváme třeba někdy příště.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Obchodní název: ValpolicellaKupáž: Corvina (30 %), Corvinone (30 %), 30 % Dindarella a 10 % odrůd Molinara, Rossignola, Oseleta a NegraraRočník: 2003Jakost: Denominazione di Origine Controllata (DOC)Kategorizace: Classico SuperioreZbytkový cukr: suchéVinařská oblast: VenetoVinařská podoblast: ValpolicellaVýrobce: Agricola F.lli Tedeschi Srl, 37020 San Pietro in Cariano (Vr)Číslo šarže: L202Alkohol: 12,5 % obj. Cena: 350,- Kč (vinotéka VinoDiVino - www.vinodivino.cz)