O Víně

15.03.2006 Anax!en Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 15.03.2006 00:00

Käfer 2003 Beerenauslese (výběr z bobulí) - Peter Mertes, Rheinhessen, Německo

Když jsem před rokem svátek všech zamilovaných uctil vínem Sauvignon 2003 výběr z bobulí - Moravčík Vladislav, Horní Věstonice, řekl jsem si, že je to počátek velmi dobré tradice, ve které by se rozhodně nemělo přestat. Zašátral jsem tedy v sekci cukroušů a sv. Valentýnovi obětoval tento bobulový výběr z Německa. Jelikož jsem již díky pozitivním recenzím od Petra a J. a z totožného ročníku od J., věděl, co od něj mohu očekávat, těšil jsem se již předem na víkend po onom inkriminovaném dni, kdy si v klidu pomlaskám na tomto víně. A náhoda tomu chtěla, abych si jej jen pár dní před 14. únorem přivezl z hypermarketu Makro, kde bylo za zlevněných 113,- Kč. Určitě nemá smysl, abych i já tedy nechápavě kroutil hlavou, jak je možno za tuto cenu sehnat (snad) kvalitní vysoký přívlastek v půl litru. Toto již protřásli kolegové ve zmíněných recenzích. Ale stejně mi to nedá, tssss, jak je to možné? (Viz Petrova úvaha na konci jeho článku).

Hmm, mám psát o adjustáži, když již píši čtvrtou recenzi na totéž víno? Ok, ukecali jste mně! Na argumentu, že si tyto údaje najdete ve starších recenzích jistě něco bude a tak to tady nebudu již rozhňavňávat. Snad jen můj dojem a ten je, že se mi to líbí až na jeden detail. Jak je možné, že v tak vysokém přívlastku není uvedena odrůda? Oni Němci vůbec, co sem se já setkal, toto velmi často neuvádějí. Prostudoval jsem jednu knihu zaměřenou na Německo, dvě encyklopedie, na netu šmejdím pořád, ale nikde jsem nenarazil na poznámku ohledně německé legislativy a fakt, je-li v Německu uvádění odrůdy v přívlastkových vínech čistě na vinařově libovůli? Pokud něco víte, sem s tím! A také by snad neuškodilo kromě uvedení oblasti také obce. Trať by už byla asi za příplatek.

Barva je hezká, čirá, jiskrná, evokující sytě zlaté tóny, ale dle mého by si jich možná zasloužila více. Takhle vypadá jako velmi povedený pozdní sběr nebo kvalitnější výběr. Jemný zelenkavý nádech připomíná první fázi květenství pampelišek. Viskozita jde ruku v ruce, nebo spíše kapku v kapce se zbytkovým cukrem. Kdyby se, čistě hypoteticky, jedné takové připletl do cesty mravenec a podařilo se mu z toho blátíčka vymotat, určitě by pak doma večer líčil, jak unikl vlně tsunami. Vůně neomylně najde čichové receptory vysokou intenzitou. Téměř okamžitě se mi vybavil obraz seschlých cibéb a vůně ne nepodobné naším ledovkám. Ta je doprovázena silnějším podtónem plísňového charakteru, který byl na můj vkus už agresivnější. Jasným favoritem je zde také medově vyzrálá složka, podporovaná hrozinkovou s kandovaným ovocem. Jde o poměrně širokou vůni, ale jednotlivé složky jsou překryty zmíněnými mainstreamy. Podařilo se mi vyčmuchat kytičkové tóny, limetku a velmi jemný ananas se smetanou.

A konečně přichází na řadu poslední a nejsilnější zážitek. Konečně dojde k uspokojení příjemného svrbění nevědomosti a očekávání. U mne konkrétně vždy, když do rukou beru za účelem otevření sladkou láhev bobulového výběru (a samozřejmě s vyšší kategorizací existuje přímá úměra), dochází k malému adrenalinovému útoku a přesvědčování, že už je čas načít danou láhev a ne ji pořád syslit. To samozřejmě platí v případě jediné lahve, kterou opečováváte jako templářský poklad. Pokud máte lahví více, tak opravdu nic nebrání mlsnému přechutnávání. Ale abych to nezakecal, zpět k našemu vínu a jeho poslední senzorické složky, tedy chuti. Vysoký cukr Vás určitě nepřekvapí, pokud jste si ovšem tuto láhev nezakoupili omylem v domnění, že díky vyobrazených hroznů jde o multivitamínový nápoj. Jde ale o to, jak hladina cukrů zapůsobí. V tomto případě je to podáno hezky a rovnovážně. Vysokou hladinu srovnávají živější kyselinky a ovocné aroma. Hmatově se na jazyku projeví jemné perlení. V závěru se projeví hořčinka, ale neštěstí jí není tolik, aby narušila křivku lahodnosti. Co ovšem mi nesedí je jakási jemná disharmonie, kterou nedokáži přesně identifikovat. Je to něco, co odlišuje perfektní sladká vína od tohoto velmi chutného sladkého vína. Když srovnám svou databázi chuťových vjemů s tímto vzorkem, vychází mi z blíže nespecifikovanou pravděpodobností údaj jako Ryzlink rýnský. Zatímco perzistence zanechává na patře dlouhý pozdrav, prázdná sklenice po dopiti rychle vyprchává. Tyto jakosti by papírově měly dosáhnout na vyšší hodnoty extraktu, tady tomu asi tak nebude.

A co by to bylo za mlsání, bez patřičného doprovodu? Jistě, toto víno se hodí již samotné jako dezert, ale takové domácí tiramisu (piškoty namáčené do kávy, sladký tvaroh, kakao, skořice) je s tímto vínem zážitek velmi krásně snoubený. Chuti se navzájem ještě podpoří a zážitek se v tomto případě opravdu znásobil. Oficiální stránky vinařství jsou hezky zpracovány, žel o víně samotném informací aby pohledal... a nenašel. Takže konečný verdikt zní: Mohu jen potvrdit předešlé recenze, víno má své chyby, ale je svým způsobem zajímavé a pitelné. Za cenu některých jakostek se dostanete k bobuláči a navíc k dobrému. Raději opravdu nepátrejme z čeho to dělají, jen si jej za pár šlupek vychutnejme.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Obchodní název: Käfer
Odrůda: neuvedena
Ročník: 2003
Jakost: Beerenauslese (výběr z bobulí)
Obsah zbytkového cukru: süß (sladké)
Vinařská oblast: Rheinhessen
Výrobce: Peter Mertes GmbH & Co. KG, D-54470 Bernkastel-Kues, Německo
Alkohol: 10,54 % obj.
Teplota podávání: 12 - 14º C
Dovozce: Berentzen Distillers
Cena: 113,- Kč (Makro - akce únor 2006)

Spotřebitelská známka: 7.40

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
6 8 7 7 9

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 1990x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 28.12.2009 18:06:52