O Víně

16.03.2006 p.j. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 16.03.2006 00:00

Madeira Denominação de Origem Controlada (DOC) Medium Dry - Henriques & Henriques - Viñhos S.A., Portugalsko

Konečně se našel dovozce (http://www.portske.cz/), který začal s tímto prazvláštním dolihovaným vínem. Využil jsem tu možnost a zakoupil jednu láhev na rozproudění ztuhlé krve po návratu z lyžovačky do chaty. Normálně k témuž účelu slouží portské, ale to mému mlsnému jazýčku někdy chutná příliš přeslazeně - takže etiketa „Medium Dry“ slibovala jiný zážitek.

Vinice a technologie: Víno pochází z bezkonkurenčně nejkrásnějšího ostrova, ležícího zhruba 1000 km jihozápadně od Portgalska a 640 km západně od pobřeží Maroka. Strmé sopečné svahy pokryté lesy a roztodivnou květenou šplhají až do výšky 1800 metrů nad mořem. Podnebí je zde mírné a vlhké, takže pro révu se vyvinul systém pěstování na pergolách, které nejen umožní patřičné provzdušnění, ale navíc dovolí pod pergolami pěstovat i jiné plodiny, číž se lépe využije limitované množství obdělatelné půdy. Banány se ovšem pod pergolou pěstovat nedají, takže načas začaly vytěsňovat vinice. Krize odbytu vína se zdá na ústupu, takže se opět začíná z výsadbami tradičních odrůd Sercial, Verdelho, Boal a Malvasia. Po nějakou dobu dominovala na vinicích spíše odrůda Tinta Negra Mole, chameleón, z něhož šly styly klasických odrůd smělě napodobit (a z něhož je velmi pravděpodobně i víno v mnou zakoupené lahvi). Doba, kdy se beztrestně mohly etikety chlubit názvy tradičních odrůd, aniž by je víno vůbec obsahovalo, však díky vstupu do EU pominula a jelikož spotřebitelé mají o tyto odrůdy zájem, zdá se, že jejich podíl na vinicích se bude zvětšovat.

Madeira má mnoho věcí společných s portským - například bývá jen vzácně ročníková a obsah alkoholu bývá zvýšen přídavkem vinného destilátu (u Madeiry až na 18 - 20 %). To, co dělá Madeiru Madeirou, je speciální postup zahřívání vína po tři měsíce na 45 °C v tzv. estufas - to bývaly dříve sluncem rozpálené půdy či sklady, dnes už spíše párou vyhřívané nerezové nádoby. Sušší vína se dolihují před zahříváním, sladší až potom. Do nalahvování leží alespoň 3 roky (jako toto degustované víno), lepší sorty 10, 15 i více let. Ročníkové Madeiry zrají nejméně 20 let a jsou prakticky nesmrtelné, leckde mají ještě lahve z 19. století bez znatelné újmy v kvalitě.

Jen krátce k rozdílům mezi jednotlivými typy:
Sercial: nejsušší druh, pěstuje se vzácně, nad 1000 metrů nad mořem; suché, lehké, s jemnými kyselinami, individuální kořeněná příchuť, až ostré a svíravé, ale tělnatější než sherry. V lahvi se vyvíjí pomalu. Podává se nachlazené na 10 - 12° C.
Verdelho: tmavší a méně suché, i chuť méně uhlazená, jemně medové, dýmové až kovové. Dopručeno 10 - 13° C.
Boal (Bual): plné, bohaté, hebké a sladké s kouřovou notou. Rovněž poměrně vzácné. Teplota podávání 10 - 14° C.
Malvasia (Malmsey): velmi tmavé sirupovité, voňavé s jemnou strukturou, tučné, ale na rozdíl od ročníkového portského s typickým ostrým šlehem. Podává se zchlazené na 8 - 14° C, podle ročního období. Nikdy však ne zteplalé na pokojovou teplotu.

Více si o zdejších vínech počtete na http://www.madeirawine.com/ (tedy pokud umíte anglicky).

Adjustáž: Korek stejného typu jak v portském - plastová čepička pro snažší opakovanou manipulaci, ovšem v tomto případě velmi nekvalitního provedení. Naproti tomu záklopka se svojí tuhostí snaží imitovat masivní cín. Pod ní garanční pásek, podobný jako na portském. Láhev olivově zelená, velmi štíhlá a tento dojem ještě umocňují protáhlé etikety velmi zdařilého elegantního stylu, který bez nějaké kýčovitosti nostalgicky odkazuje k časům plachetnic a zámořských plaveb.

Barva: Ne příliš intenzivní, odstín mahagonový. Po stěnách sklenky kanou masivní slzy.

Vůně: Středně silná komplexnější vůně s tóny kávy, pražení a karamelu.

Chuť: Velmi podobná běžné sortě supermarketových tawny portských, hrozinková a k mému zklamání docela sladká, ale naštěstí ne tak nesnesitelně a nevyváženě, jak některá levná porstká dovedou. Středně dlouhá dochuť.

Čekal jsem trochu víc, a taky mnohem odlišnější charakter od portského. To asi budu muset zkusit spíš nějaký ten Bual nebo Sercial. I takhle ale solidnější zahřívač zmrzlých lyžařů, který můžu doporučit. Třeba i k sladkým desertům, ke štrůdlu, snad i k palačince... ovšem, jak říkám, zimní umlsávání z lednice tomuto vínu sluší nejvíce.

V položce Ostatní služby ubírám jeden bod za dostupnost - ještě není tak rozšířené. Dvěma trestám i neexistenci vlastních webových stránek. Ti se chytnou za nos, až se to dozvědí :-) Sice se to snaží suplovat různé weby přidružené k těm turistickým, ale zrovna na madeirawine.com je sekce jejich podniku „under construction“. Hanba!

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: neuvedena - zřejmě Tinta Negra Mole nebo kupáž
Ročník: neuveden
Zatřídění dle zbytkového cukru: medium dry - ovšem dle zdejších měřítek
Vinařská oblast: Madeira DOC
Výrobce: Henriques & Henriques - Viñhos S.A., Gámara de Lobis, Madeira, Portugalsko
Alkohol: 19 %
Cena: 375,- Kč

Spotřebitelská známka: 7.40

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 7 8 7 7

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2085x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 28.12.2009 17:59:08