Neuburské 2004 kabinet - Sůkal Milan Nový Poddvorov
Tuto láhev jsem původně zakoupil do archivu, protože víno v létě vyhrálo při degustaci ostravského K.A.H.A.N.u v konkurenci ostatních zástupců této odrůdy. Jenže pak mne pražský distributor pana Sůkala varoval, že to není víno určené k archivaci, nýbrž na vypití do roka. Tak jsem láhev zase z archivu vyjmul a zkonzumoval.Vinice a technologie: Dolní Bojanovice jsou kousek od Hodonína, obehnané do půlkruhu vinicemi, ovšem, přiznávám, která z nich je Zadní hora netuším. Hrozny bílých vín Sůkalovi po odstopkování velmi jemně lisují, odkalí za pomocí bentonitu a zakvasí kvasniční kulturou. Tím, že kvasné nádoby jsou poměrně malé, dochází k samovolné regulaci kvasné teploty na nějakých 18° C. Pokud se nepostupuje dále metodou Sur lie, vína se ihned po dokončení kvašení stáčejí a zrají v nerezu nebo keramických nádobách.Adjustáž: Tmavě zelená bordó láhev, 40 mm korek plátek-drť-plátek, celkem kvalitního provedení. Etikety mají takový zvláštně smutný ráz, i když paradoxně v tom trochu i to Slovácko cítím. Nejsou mi nijak nesympatické, i když moc si o víně ani vinici nepočtu.Barva: Bledě žlutá barva, vyšší obsah glycerolu lze na slzení na stěnách sklenky vypozorovat.Vůně: Šťavnatá vůně, nejblíže přirovnatelná ke kopřivě. Takový ten reduktivní modernější styl.Chuť: I o chuti lze napsat prakticky totéž, co o vůni. Přiměřeně plné, avšak poměrně jednoduché víno, s delší dochutí.Docela mne tento neuburg zklamal. Úplně klidně by mohl mít na sobě etiketu vlašáku, rýňáku, sauvignonu... Škoda, že se nepodařilo přenést do vína víc charakteru, takto mi nepřijde opravdu ničím originální ani zajímavé. Dost dobře nechápu jeho úspěch v Ostravě - zřejmě tam více preferovali tento prvoplánový „živější“ styl nad jemností a nenápadností, která je pro tuto odrůdu řekl bych typičtější.Varování ohledně archivace pokládám za oprávněné, i když by mne skoro zajímalo, kam se tato vína po pěti letech dostanou. Můj odhad je, že když se kouzlo mladosti ztratí, víno už pak přijde o jedinou jeho přednost, ale o překvapení v této oblasti není nikdy nouze.Naopak víno pokládám za vysoce vhodné do gastronomie, leckteré bílé či rybí maso dokáže vhodně doplnit, nebál bych se zkusit i řízek.V položce Ostatní služby ubírám jeden bod za poněkud ne úplně aktualní a vyčerpávající webové stránky a jeden bod za dostupnost - i mně trvalo asi dva měsíce, než jsem se k němu dostal.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: NeuburskéRočník: 2004Jakost: kabinetObsah zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: SlováckáVinařská obec: Dolní BojanoviceViniční trať: Zadní horaVýrobce: Sůkal Milan Nový PoddvorovČíslo šarže: 9Číslo vzorku: 10Evidenční číslo jakosti: 6B1-05 Alkohol: 11,9 %Cena: odhadem 120,- Kč Bohužel jsem neprozřetelně položku ve Virtuálním sklípku příliš rychle smazal, tak to nevím přesně. V Novém průvodci od Heleny Baker je vedeno v kategorii „do 100 korun“ - předpokládám přímo od výrobce.