O Víně

09.03.2006 p.j. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 09.03.2006 00:00

Cabernet Sauvignon 2001 kabinet - Moravíno s.r.o., Valtice

Kamarád mne pověřil, abych mu z archivu vyzvedl na týdenní lyžování v Jeseníkách „něco, co už bude zralý na vypití“. Když jsem mu tuto láhev předvedl překvapeně zdvihl obočí: „Červený? Kabernet? 2001? Moravíno? Něco takovýho bych si já určitě nekoupil. To jsem musel od někoho dostat.“ Utěšil jsem ho, že bych asi reagoval stejně (i když mi některá jiná vína z Moravína hodně chutnala), ale o půl hodiny později jsme oba uznale pomlaskávali a blahořečili neznámému dárci...

Vinice a technologie: Svatý kopeček samozřejmě znám, mám na něj i trochu nostalgické osobní vzpomínky. Vinice ale leží z obou stran této Mikulovské dominanty. Musím někdy konečně narazit v Mikulově na někoho, kdo mi zodpovědně ujasní všechny mé nejasnosti kolem mikulovských vinic. Zatím mi toho víc řekla mapa než domorodci, kterých jsem se tázal. Z malé fotečky na stránkách Vincoopu, který minimálně část z této vinice vlastní, bych usuzoval, že půjde spíše o ten svah s jižní až jihovýchodní expozicí dále od města.

Moravíno vinifikuje červená vína v rotatanku nebo vinifikátoru se sprchováním matolin. Vína pak zrají v nerezu (případně též v barriku) a na trh prý jsou dodávána až v optimální zralosti pro konzumaci. (Ovšem na druhou stranu tvrdí, že lahvují vína postupně dle odbytu, tak nevím).

Adjustáž: Tmavá láhev bordó, korek celkem slušný. Ovšem ty zlaté etikety - na ty jsem opravdu alergický. Novější řada etiket už je o něco lepší.

Barva: Na odrůdu dost slabá, světle rubínová.

Vůně: Černý rybíz! No vážně! Po tolika kopřivách a paprikách konečně v cabernetu černý rybíz. Hurá! Mícháním vůně přezrálých hroznů.

Chuť: No, paprika a kopřiva se pak ale přeci jen objeví v chuti, ale docela jemně, žádná pecka mezi oči. Tříslovin už ve víně moc není, jsou poznat, ale zbytečně nedrhnou. Celkově spíš hladší uleželé víno než nějaká mohutná divokost. Dochuť spíš kratší.

Zadumaný, ale překvapivě solidní kabernet. Nemám tuhle odrůdu ze zdejších krajů obecně nějak moc v lásce, ale takhle ano. Takhle bych byl spokojen.

Ideální víno k masitým jídlům, nejlépe v minutkových nebo přírodnějších úpravách.

V položce Ostatní služby ubírám jeden bod za dostupnost - řekl bych, že přes relativně dobré zastoupení Moravína v hypermarketech a vinotékách se toto víno už bude hůře shánět a jeden bod za internetové stránky (musím být spravedlivý k těm, jejichž stránky jsou podstatně lepší).

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Cabernet Sauvignon
Ročník: 2001
Jakost: kabinet
Obsah zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Mikulovská
Vinařská obec: Mikulov
Viniční trať: Pod Sv. kopečkem
Výrobce: Moravíno s.r.o., Valtice
Číslo šarže: 10
Evidenční číslo jakosti: 2467OV/03-7023/69-17
Alkohol: 12,8 %
Kyseliny: 4,0 g/l
Bezcukerný extrakt: 23,8 g/l
Datum sklizně: 11. října 2002
Cukernatost hroznů: 22° ČNM
Cena: neznámá (dar)

Spotřebitelská známka: 6.80

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
5 6 8 7 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2125x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 28.12.2009 18:14:11