Retsina - Appellation Traditionelle - Evangelos Tsantalis A.G., Řecko
Řecko patří vedle Španělska, Portugalska, Itálie a Francie k další zemi, které produkuje řadu velkých a ojedinělých vín. Má bohatou tradici a historii. Podívejme se na tradiční vinařský řecký produkt pod obchodním názvem Retsina v jakosti Appellation Traditionelle (ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙ). Jde o víno s příchutí pryskyřice. Abychom správně pochopili toto víno, musíme se nejprve podívat do historie.
Retsina patří mezi hlavní a nejznámější produkty řeckého vinařství. Ve světě je velmi známé a oblíbené. V Řecku má tradici starší více než 3 000 let a je tak jedinečnou specialitou řeckého vinařství. Z antických dob se uchoval zvyk uzavírat amfory s vínem pomocí pryskyřice, která chránila víno před účinkem vzduchu. Aroma pryskyřice však přešlo do vína a jeho delší trvanlivost byla přisuzována právě účinku pryskyřice. Tento zvyk se uchoval až do dnešních časů, kdy se piniová pryskyřice přidává do vína již během kvašení. Za nejlepší pryskyřici je považována ta, která pochází z Attiky, Evie, Viotiky. Retsina se v drtivé většině připravuje jako bílé víno, ale také jako víno růžové. Retsina je připravována z 85 % z vinné odrůdy Savatiano Rhoditis. V rámci Evropské unie bylo tomuto vínu přiděleno označení tradičního zpracování řeckého vína Tradicional Appellation. Toto označení je potvrzením původu a tradiční metody přípravy. V rámci Evropské unie je toto označení vymezeno pouze pro Retsinu. Označuje původ Retsiny, která je vínem připravovaným z odrůdy Savatiano Rhoditis. Některá tato vína nemají označení původu a mohou být i víny směsnými z více oblastí. Retsina se připravuje ve dvou variantách, méně známá růžová Retsina a světoznámé bílé víno Retsina. Na etiketách najdeme tradiční označení pouze pro Retsinu.
Protože je Retsina nejprodávanějším a nejznámějším řeckým vínem, je jeví vliv na ostatní řecká vína značný. Vysoce kvalitní řecká vína zůstávají neznámá a mnoho lidí hodnotí všechna vína této země, aniž by je chutnala, jako vína upravovaná pryskyřicí. Nejlepším uzemím pro tato vína je Attika, Euboi, Viocie ve vinařské oblasti Středního Řecka, odkud pochází nejkvalitnější piniová pryskyřice. Růžová varianta Retsiny se nazývá Kokkineli.
Lahev typu Bordo má objem 0,75 l (čiré sklo). Barva vína je citrónově žlutá. Vůně je výrazně ovlivněna pryskyřicí. Středně dlouhá chuť je velmi neobvyklá. Cítíte naprosto jiné a odlišné chutě. Víno je vhodné podávat jako aperitiv, k předkrmům, plodům moře nebo studeným masům. Příště si řekneme něco o klasifikaci vín v Řecku a podíváme se na další místní vína.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Obchodní název: RetsinaOdrůda: Savatiano RoditisRočník: neuvedenoJakost: Vin de tableKategorizace: Appellation TraditionelleZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: ChalkidikiVýrobce: Evangelos Tsantalis A.G.Číslo šarže: L-030909Alkohol: 11,5 % obj.Teplota podávání: 10 - 12 ºCDovozce: Kateřina Polanská, U Plynárny 95, 101 00 Praha 10Způsob odlepení etikety: lahev ponořit do horké vodyCena: 110,- Kč (akční cena Albert v roce 2003)