Frankovka 2003 pozdní sběr - Binder Pavel, Vinstars Rakvice
Další víno v půl litrové lahvi ze sdružení Vinstars Rakvice je Frankovka s přívlastkem pozdní sběr teplého ročníku 2003. V tento rok se sklízely hrozny ve vysokých přívlastcích. Ale zda to byl rok i se skvělými a výjimečnými víny prověří ještě nějaký čas. Vína červená jsou lepší, ale o bílých se to nedá jednoznačně říct. Na mnoha místech byla přezrálá, upečená a s nízkým obsahem kyselin, které by měly zaručovat vínům potřebnou svěžest.Detaily o vinaři, sdružení a adjustaci dnes otevřeného vína najdete v již uveřejněných článcích. (viz. odkazy pod článkem) Podíváme se rovnou jak toto víno vypadá. Barva je granátově červená, jiskrná a celkový dojem vypadá mladě. Vůně mě okamžitě pohltila svojí hloubkou. Je ovocná po třešních a lesních plodech. Ve vůni jsou kořenité pepřové tóny. Celkový pocit je hodně živočišný. Vůni hodnotím docela vysoko. S vínem si pěkně zatočte a před konzumací nechte dostatečně odvětrat, až poté se rozvine do své krásy. Chuť je více podobná řídké barvě, vynikají zde třešně s hezkou peckovinou. Příjemné jsou i třísloviny a decentní nádech vanilky, kterou dodalo zrání v sudech. Co ale není již úplně ideální je vyšší kyselinka. Celá harmonie je tím nabouraná a víno nepůsobí uhlazeně. Je zde absence pevnějšího a hutnějšího těla, dozvuk je kratší s peckou v závěru.Ke konzumaci doporučuji jako doplněk pečeného bažanta, grilované hovězí či vepřové maso. Ze studených pokrmů doporučuji sýry s bílou plísní na povrchu. Víno samostatně konzumované se při každém doušku stává kyselejší a kyselejší. Doporučená archivace výrobcem 5 až 8 let je dle mého názoru nadsazená. Vám všem, kteří máte v oblibě plná a hutná vína, nemohu tuto Frankovku doporučit.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: FrankovkaRočník: 2003Jakost: pozdní sběrObsah zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: VelkopavlovickáVinařská obec: RakviceViniční trať: Trkmansko I a IIVýrobce: Binder Pavel, Vinstars RakviceČíslo šarže: 3517Evidenční číslo jakosti: 23023V/04-17223/78Číslo vzorku: 37Obsah zbytkového cukru: 4,7 g/lAlkohol: 12,5 % obj.Teplota podávání: 14 - 16° CDoporučená archivace: 5 až 8 letCena: 85,- Kč (na prezentaci v Praze, konec března 2005)