Morava 2002 zemské - Šlechtitelská stanice vinařská, s.r.o. Polešovice
Jde vlastně o takovou malou generálku, předpremiéru. Podle sdělení pana Ing. Habrovanského, známou to postavu z polešovické šlechtitelky, zůstane odrůda Morava ve zkouškách pro registraci ještě alespoň 2 až 3 roky. Co se vlastně při takovém "zkušebním období" děje a proč je nutné? Má-li být novošlechtěná odrůda prodávána vinařům k pěstování a víno z ní následně pak spotřebitelům ke konzumaci, musí o ní vinohradník vědět co možná nejvíce. Např.:- jak se chová v různých klimatických podmínkách, jak reaguje na jarní, nebo na první podzimní mrazy- jakou vykazuje odolnost na různé plísňové choroby, které révu vinnou napadají- jak se chová při naroubování na různé podnože a s kterými z nich vykazuje nejlepší výsledky- jaké typy půd jsou pro odrůdu vhodné, které jí vyhovují a které ne- jakých dosahuje odrůda výnosů, tedy kolik tun z hektaru- jaké dosahuje průměrné cukernatosti hroznů- důležité jsou i další analytické hodnoty, např. obsah kyselin- samozřejmě nás také zajímají senzorické vlastnosti vlastního vínaMusí se jednat o víceméně univerzální údaje, tedy průměrná čísla z několika let - protože každý rok je jiné počasí a tedy i úroda. Ke spolehlivému zjištění takového množství údajů je potřeba hodně s novošlechtěncem pracovat a také hodně času, trvají takové zkoušky řadu let. Pět, deset, nebo dvacet - nikdo neví, zda se nakonec nového křížence podaří vyšlechtit tím správným směrem a zda bude veřejnosti poskytovat víno. O odrůdě s krásně vlasteneckým názvem MORAVA napsal prakticky vše dostupné už J.Já jsem se měl možnost dostat k láhvi, která je sice také provizorní, ale má již alespoň jakous vinětu. Jde o vinětu univerzální pro zemská vína ze ŠSV, na níž je rukou dopsána odrůda a ročník sklizně. Ano, je to slabota, u jiných vinařů to odsuzuji. Omluvou pro polešovické šlechtitele budiž fakt, že z některých zkušebních partií je vyrobeno např. i méně než jen 100 litrů vína a tisknout viněty určené jen těmto vínům pak znamená cenu vína neúměrně zatížit. Ano, šlo by to, ale v Polešovicích zkrátka zvolili jinou cestu. Starý problém vín z Polešovic je také již několik let špatné vlisování zátky do hrdla láhve. Mám s tím zhruba pětiletou zkušenost a vím, že naprostou většinu zátek vytáhnu zdeformovanou, s křivým okrajem, nebo přesahující ústí hrdla. No, co už...Alespoň že barva vína je přímo krásná - čirá, středně zlatá bez závojů nebo podobných nepravostí. Překvapuje mne i příjemná vůně, je sytá a měkká, připomíná mi např.pozdněsběrové rulandské bílé středně dobré kvality. Při zamíchání skleničkou se ovšem do popředí dostává divná nahořklá pachuť či pavůně, která ten dojem kazí a zjevně nemá ve víně co dělat. Bohužel, obdobný pocit mám při polknutí vína - i chuť je sice příjemná a plná, ale ta cizí nahořklá a rušivá pachuť je znát. Víno působí lehce, má však deklarovanou cukernatost moštu 23,6° NM a v jeho plnosti je to znát. Nicméně se nemůžu zbavit dojmu, že odrůda má na víc a tento ročník, tedy 2002 ze sebe nevydala vše, čeho je schopna. Vzpomínám na toto víno ze skvělé sklizně roku 2000 a doufám, že se bude zase někdy opakovat. Odrůda je to povedená, poskytuje velmi slušnou surovinu o vysoké cukernatosti a myslím, že má před sebou nadějnou budoucnost.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: MoravaRočník: 2002Jakost: zemskéObsah zbytkové cukru: suchéVinařská oblast: BzeneckáVinařská obec: PolešoviceViniční trať: neuvedenoVýrobce: Šlechtitelská stanice vinařská, s.r.o. PolešoviceCukernatost moštu: 23,6° ČNMCena: 65,- Kč - u výrobce, listopad 2005, cena i se zálohovanou lahví