O Víně

06.02.2006 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 06.02.2006 00:00

Pálava 2000 výběr z hroznů - LIVI s.r.o. Dubňany

Na dnešní Pálavu 2000 výběr z hroznů jsem si delší dobu brousil zuby, ale nakonec několik neplánovaných let čekalo na svou šanci v archivu. Neplánovaných proto, že jsem neměl vždy dost odvahy láhev otevřít. No nic, všichni tam jednou musíme, a tak konečně beru vývrtku a otevírám suché víno ze společnosti LIVI Dubňany. Při pohledu na etiketu zjišťuji, že hrozny pochází z jiné vinařské podoblasti, než odkud obvykle LIVI Dubňany hrozny nakupují nebo pěstují (vinařská oblast Kyjovská, obec Strážovice).

Přímo z vinřatsví poslali informace k technologii výroby: 6 hod. odležený rmut, šetrně vylisovaný, částečně odkalený mošt zakvašený čistou kulturou kvasinek, teplota při kvašení 18 °C, lahvována celá šarže - léto 2001. Stáří révy je 18 let, vedení révy střední a typ půdy těžší, jílovitá.

Láhev typu Bordolesse má objem 0,5 l (khaki sklo) a je opatřena archivním korkem délky 38 mm s potiskem výrobce. Adjustáž patří již do firemní historie, před několika lety se totiž výrazně změnila. Podle mého soudu je méně zajímavá a dnes na ní prakticky nenarazíte. Nová adjustáž je odvážnější, stylovější a více zaujme, což je asi nejdůležitější.

Barva je zlatožlutá a jiskrná. V nástupu je vůně kořenitá, postupně jí nahrazují broskvovo-medové odstíny a muškátové tóny. Jásám a říkám, nádhera. Dalším popíjením a vydýcháním se vůně ještě více otevřela. Když zvednete nepatrně teplotu (12 - 14°C) objevíte jemné tóny tropického ovoce.

V chuti víno pokračuje v nastoleném trendu, je kořenitá a středně dlouhá v dozvuku. Více jak tři roky zrání v láhvi je sice poznat, stále se mi ale zdá před svým vrcholem. Kyselinky s přírodním cukrem a především alkoholem ještě nejsou zcela uhlazeny. Díky svému kořenitému projevu a vysokému obsahu alkoholu (13,34 % obj.) se tato Pálava hodí k pečené kachně a bažantovi, jak doporučuje výrobce. Vzhledem k tomu, že etiketa neuvádí obsah zbytkového cukru, musím se spolehnout na své dojmy. Určitý zbytkový cukr zde cítím, odhaduji to někde kolem 7 - 8 g/l, ale Pálavě vyšší zbytkový cukr sluší a nevadí mi.

Nevím, zda lze ještě tuto láhev sehnat, spíše předpokládám že ne. Poslední láhev, kterou ještě mám uloženou s radostí za několik měsíců otevřu. Věřím, že v chuti předvede ještě lepší koncert a své hodnocení ještě zvedne.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Pálava
Ročník: 2000
Jakost: výběr z hroznů
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Kyjovská
Vinařská obec: Strážovice
Viniční trať: Křižovský
Výrobce: LIVI s.r.o. Dubňany
Evidenční číslo jakosti: 08020V/22
Číslo vzorku: 38
Alkohol: 13,34 % obj.
Obsah zbytkového cukru: 2,9 g/l
Obsah kyselin: 5,8 g/l
Bezcukerný extrakt: 26,4 g/l
Datum sklizně: 29.9.2000
Cukernatost moštu: 24,4 °NM
Cena: 162,- Kč (vinotéka Velké Bílovice srpen 2002)

Spotřebitelská známka: 7.20

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
6 8 9 7 6

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2263x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 30.12.2009 18:19:50