O Víně

26.12.2005 Petr Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 26.12.2005 00:00

André 2001 odrůdové jakostní (barrique) - Vinařství Bunža Vlastimil, Bzenec

Rodinná firma Vinařství Bunža (otec, syn a dcera) se stará o 3 ha vinic (plus 1 ha nové výsadby), rovněž vyrábí perlivé víno vyráběné tradiční metodou kvašením v lahvích, zvané Vincůr a rozšiřuje výrobu sektů klasickou metodou. Vinařství Bunža Bzenec je firmou rodinného typu, která vlastní mladé vinice, dále je rozšiřuje, vyrábí víno z vlastních a menším dílem i nakupovaných hroznů a vyrobené víno finalizuje a dodává i s rozvozem ke konečnému spotřebiteli.V roce 2000 zavedli známkové BUNŽOLÉ. Úspěchy potvrzují vysoká hodnocení na prestižních výstavách v ČR, na mezinárodní výstavě sektů v Buchlovicích, vítězství Modrého Portugalu na VINUM JUVENALE 99 a zařazení Müller-Thurgau 1999 do prvního ročníku a André 1999 do 3. ročníku NÁRODNÍHO SALONU VÍN. Osobně občas v Bzenci kolem domu pana Bunžy jezdívám, ale nikdy jsem nebyl předem ohlášený, tak jsem nezazvonil. Seznamíme se tedy alespoň prostřednictvím jeho vína...

Jsem tedy rád, že si dnes mohu dopřát André 2001 v bariku, pokračovatele oceněného André ročníku 1999. Ve včerejším článku jsem o odrůdě André psal, ale zopakuji to hlavní - jméno André získala odrůda podle pana Ch. K. Andrého (1763 - 1831), který v Brně založil první spolek pro šlechtění ovoce na světě a podnítil tak zájem o získávání nových odrůd křížením.

Láhev dnešního André má poměrně střízlivou, řekl bych až naivně provinční etiketu, která ovšem obsahuje řadu zajímavých údajů. Kromě úplného určení původu vína a dostatečných kontaktů na výrobce, se dozvídáme že:
"...Víno bylo vyrobeno ze samotoku dobře vyzrálých hroznů na závěr sklizně. Vysoký extrakt 26,1 g/l vypovídá o vysoké kvalitě. Víno je nedoslazováno a odpovídá kvalitě s přívlastkem kabinet..."
Hmm, tak to se tedy těším - samotok a navíc kabinet s vysokým extraktem. Málem bych zapoměl, že víno je navíc označeno jako barrique, tedy jeho zrání probíhalo v dubových soudcích a na jeho chuti i vůni by to mělo být poznat.
Běžná bordó sedmička s nevýraznou etiketou, až podprůměrným nepotištěným korkem skrývá víno překvapivě světlejší barvy. Jde o nižší, rubínovou červenou - čekal jsem tmavší. Slabá je bohužel i vůně. Je téměř neznatelná, snad bych připustil odér vymačkané šťávy se zahuštěného červeného rybízu. Chuť je v prvním doušku úplně šokézní, je hodně trpká, přičemž nejde o barikovanou kořenitost, to jsem tedy určitě nečekal. Víno je trpké, lehoulince perlivé a trpké... Možná by trošku toho přidaného cukru pro zakulacení vína neškodilo. Mám pocit, že během cestování od výrobce ke mě se vínu stal snad stal nějaký teplotní nebo jiný šok, jinak opravdu nevím.

Zkouším ho nechat "uležet" s tím, že druhý den se snad dočkám nečeho lepšího. Zítra tedy otevírám rozpitou láhev, ovšem dojem je hodně podobný tomu včerejšímu. Barikovou chuť nenacházím ani omylem. Při převalování v ústech víno (před spolknutím) úplně agresivně útočí na moje sliznice. Jestli tyhle agresivní polohy předal vínu ten barikový sud, tak ho pane Bunžo raději vyhoďte...
Víno je sice svým způsobem jakž takž plné, ale ta trpkost všechno přehlušuje. Škoda. Dozvuk je dlouhý, avšak jak jinak než že trpký, rozeznávám však i příjemné taniny. Po dnešních 2 dcl si na onu trpkost začínám trochu zvykat, ale moc se mi to nelíbí. Taniny se projevují trošku víc, ale to už mě začíná pálit krk, žáha a víno mě začíná tlačit v žaludku. Neříkám, že víno se nedá vůbec pít, ale nakonec jej vylévám bohužel (ten trpký rybíz a pálivý nezralý angrešt) do výlevky, jsou přeci safra vánoční svátky a měl bych si užívat. Na webu výrobce je sice zevrubná charakteristika tohoto Andrého uvedena, na mě však víno zanechalo úplně jiný dojem :-(

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: André
Ročník: 2001
Jakost: odrůdové jakostní - samotok, cukernatostí odpvídá jakosti kabinet
Vinařská oblast: Bzenecká
Vinařská obec: Bzenec
Viniční trať: Horní Hory
Výrobce: Vinařství Bunža Vlastimil, Bzenec 137
Číslo šarže: 138
Alkohol: 11,95 % obj.
Obsah extraktu: 26,1 g/l
Obsah kyselin: 8,8 g/l
Zbytkový cukr: 2,7 g/l
Teplota skladování: 6 - 13° C
Teplota podávání: 16 - 18° C
Cena: 72,- Kč - z ceníku výrobce, listopad 2005

Spotřebitelská známka: 4.00

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
5 4 4 3 4

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2086x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 31.12.2009 16:47:48