Neuburské 2003 pozdní sběr - LIVI s.r.o. Dubňany
V loňské reportáži od Petra Prezentace vín firmy LIVI s.r.o., Dubňany v Uherském Hradišti jste měli možnost poznat jeho tipy na dobrá vína a také několik vín, která ho příliš neoslovila. Musím se přiznat, že v poslední době mnohem více sleduji nabídku tohoto výrobce. Několik lahví mám už pár let svém archivu, která dřív nebo později samozřejmě otevřu. Jedno z nich je i dnešní Neuburské 2003 pozdní sběr, které na uvedené degustaci nebylo představeno.Z vinařství jsem obdržel tyto informace. Stáří révy 23 let, způsob vedení révy střední, typ půdy: hlinitopísčitá a technologie výroby: šetrně lisovano, částečně odkalený mošt, čistá kutura kvasinek, teplota při kvašení 16-18 °C.Láhev typu Bordo má objem 0,75 l (zelené sklo) a je opatřena lisovaným korkem délky 40 mm s potiskem výrobce. Adjustáž prošla před pár lety faceliftem, nyní je vše laděno do zeleno-bílého layoutu. Solidně vypadá záklopka v zelené barvě se zlatým písmem a logem výrobce. Netradiční tvar etikety (samolepka) má všechny povinné i doplňující informace. Z oficiálních stránek se dozvídám, že společnost LIVI s.r.o. Dubňany získala 10. 5. 2005 diplom za 1. místo o nejlepší etiketu hodnocené odbornou veřejností za Cuvée Exklusive, kterou udělila společnost GRAWEB s.r.o. Jsem zvědavý, jak si etikety Livi Dubňany povedou v naší nedávno vyhlášené soutěži. Adjustáž se mi líbí, až na chybějící analytické hodnoty a doporučenou dobu archivace dávám vysokou známku.Barva je zlatožlutá, ale světlá. Vůně svěží a jemná. Pokud očekáváte odrůdovou vůní po zelených jablkách, tak zde je více dominantní jakási kořenitost a pikantnost. Musím říct, že se mi tato netradiční vůně velmi zamlouvá.V chuti nastoupí svěžest a hořčinka v dozvuku. Musím ale opět poznamenat, že ten nahořklý závěr není vůbec špatný, naopak. Kyselinky jsou pikantní a povzbuzují k dalšímu doušku. Z vína mám podobný dojem, jako u vyzralého Ryzlinku vlašského, který díky pikantní kyselince povzbudí k jídlu. Pokud ve vůni postrádám tóny zelených jablek, v chuti už tomu tak není. Byť působí Neuburské jednoduchým dojmem, mne nezklamalo.Toto Neuburské je ideální podávat k jídlu, dovedu si ho představit k nastartování slavnostních večeří či obědů o více chodech. Výrobce ho doporučuje ke grilovaným sladkovodním rybám a drůbeži. Toto nenáročné Neuburské mne potěšilo. Kdo chce poznat jednu z našich tradičních odrůd, ať neváhá.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: NeuburskéRočník: 2003Jakost: pozdní sběrCukernatost: suchéVinařská oblast: MutěnickáVinařská obec: MutěniceViniční trať: ÚlehleVýrobce: LIVI s.r.o. DubňanyČíslo šarže: 03/13Evidenční číslo jakosti: 5450V/04-7223/04Číslo vzorku: 5Alkohol: 12,23 % obj.Obsah zbytkového cukru: 1,4 g/lObsah kyselin: 5,5 g/lBezcukerný extrakt: 20,1 g/lDatum sklizně: 2.10.2003Cukernatost moštu: 22,2 °NMCena: 99,90 Kč (akce Hypernova září 2005)