Riesling 2003 Kabinett (kabinet) - Thörnicher St. Michael, Německo
V drtivé většině hypermarketů narazíte na sladká či polosladká německá vína. Když jsem proto před více jak měsícem byl služebně v Německu, dal jsem si za úkol, nakoupit alespoň jedno suché víno. Tento osobní úkol nebyl naštěstí tak složitý. Dnes se proto zaměřím na láhev s obchodním názvem Thörnicher St. Michael, což je Riesling 2003 kabinett (kabinet), který pochází z vinařské oblasti Mosel-Saar-Ruwer.Protože webové stránky výrobce podávají dostatek informací, mohu vypíchnout několik důležitých věcí, týkající se uvedené oblasti. Mosel-Saar-Ruwer je pátá největší oblast v Německu a právě odrůda Ryzlink rýnský se zde pěstuje na ploše téměř 6 tisíc ha, což je třetina celé rozlohy vinic v ČR! Ryzlink je zde více vzrostlý, než kdekoli jinde v Německu. Kombinace révy, mikro-klima a půdy má za následek velmi dlouhé zrání a následné jedinečné vlastnosti vína. Sluneční paprsky během dne vyhřejí půdu natolik, že po celou noc dává teplo zpět do révy vinné. Kořeny z révy pronikají hluboko do země ke zdrojům vody a minerálům. Během dlouhého zrání (často až do listopadu), sbírá réva přírodní cukr, minerální látky a vitamíny. Prudké svahy kolem řeky jsou hustě vysázeny révou. Asi polovina vinic je situována na svahu s 30° sklonu, který vytváří znamenité mikroklima. Některé svahy mají dokonce sklon 50° až 60° a jsou velice neobvyklé. Podél meandrů řeky Mosel se vinice zvedají tak ostře, že terasy jsou nejvíce strmé na světě. Vinice Bremmer Calmont leží na 68° svazích. Na těchto strmých sklonech se téměř všechny vinice musí ručně obhospodařovat.Láhev typu alsaská flétna má objem 0,75 l (khaki) a je opatřena archivním korkem délky 38 mm bez potisku. Adjustáž podle mne nevybočuje z německých zvyklostí. Všimnete si určitě nezvyklého tvaru etikety, na kterém dominuje znak písmene "K". Zadní viněta uvádí základní charakteristiku vína, doporučení k pokrmům, teplotu podávání a dokonce informace o zbytkovém cukru, glukóze a fruktóze. Pro některé naše výrobce zcela nemožné, vždyť podání základních informací o původu natož analytické hodnoty jsou nad jejich síly... Na přední etiketě najdete upozornění pro diabetiky, aby se před konzumací poradili se svým lékařem :-) Záklopka je přelepena hrdelní páskou s označením obsahu zbytkového cukru a znovu s upozorněním pro diabetiky. Nicméně, adjustáž na mne působí docela chladně.Barva je světlá, šedozelená. Vůně jemná, ovocitá a minerální. Lehce připomíná bonpari a lipový květ, ale vůně je docela široká a má v porovnání s našimi přívlastky nezvyklé odstíny. Při postupném popíjení a oteplování se vůně ještě více otevírá. Při pohledu na vzhled oceňuji velmi dobrou viskozitu.Chuť je svěží s pikantní kyselinkou. Víno zanechává nádherně suchý dojem. Jsou zde minerální tóny, jemná kořenitost s chutí vyzrálých hroznů a citrusů. Při pití působí příjemně, lehce a harmonicky.Výrobce doporučuje tento ryzlink podávat správně vychlazený k asijské kuchyni, drůbeži a salátům. My jsme jej podávali k lososu a náramně jsme si pochutnali. Jde o suché víno s výbornou harmonií, které určitě osloví milovníky ryzlinků s minerálně-kořenitou chutí.
Odrůda: Riesling (Ryzlink rýnský)Obchodní název: Thörnicher St. MichaelRočník: 2003Jakost: kabinett (kabinet)Obsah zbytkového cukru: suché, 3,2 g/lVinařská oblast: Mosel-Saar-RuwerVýrobce: Moselland eG Winzergenossenschaft, Bernskastel-KuesAlkohol: 11 % obj.Teplota podávání: 8 - 11º CCena: 2,99 € (centrum Bochumi říjen 2005)