Cabernet Moravia 2003 pozdní sběr - Binder Pavel, Vinstars Rakvice
S tímto vínem jsme se letos na portále setkali již dvakrát (od Petra a podruhé od J.) Dnes do třetice otevírám moravský Cabernet ze sdružení Vinstars Rakvice. O původu vína, degustaci v Míšeňské a adjustáži se toho napsalo již dost. Z mých zásob je to již druhá a zároveň poslední láhev. Při vytahování špuntu vzpomínám na první otevřenou láhev od pana Bindera a vybavují se mě jisté senzorické nedostatky. Nechci ovlivnit dnešní senzorické hodnocení a tak zaháním myšlenky do kouta.Barva vína je tmavě červená, řekl bych až těžká. Víno vypadá docela tělnatě. Vůně cabernetová po černých lesních plodech nepůsobí nijak silně. Na pozadí vyniká vanilka a čokoláda. Dále cítím lehké alkoholové tóny. V chuti je víno trochu kyselejší, ale jen tak nepatrně. Jsou cítit ovocné tóny a již ve vůni zmíněná vanilka. Po polknutí je víno středně dlouhé s peckovinou. Třísloviny nejsou nijak agresivní.Po první zkušenosti se víno více zakulatilo. Dnes mi chutná daleko více než před nějakým půl rokem. Víno je dobré bez rušivých elementů. Chybí mu více plnosti a aromatických látek. Takové to silné cabernetové tělo. Přes drobné připomínky mohu však víno jenom doporučit. V poměru výkon cena se jedná o skvělé víno. Jak to bude vypadat s další archivací? Já osobně bych ubral od doporučených 4-6 let. Stárnutím se tělo neobjeví a domnívám se, že víno bude spíše nabírat na kyselosti.Odrůda: Cabernet MoraviaRočník: 2003Jakost: pozdní sběrCukernatost: suchéVinařská oblast: VelkopavlovickáVinařská obec: RakviceViniční trať: KreftyVýrobce: Binder Pavel, Vinstars RakviceČíslo šarže: 3547Evidenční číslo jakosti: 23023V/04-17223/78Číslo vzorku: 42Obsah zbytkového cukru: 4,0 g/lObsah kyselin: 0,44 g/lBezcukernatý extrakt: 21,30 g/lVelikost šarže: 630 lAlkohol: 11,95 % obj.Teplota podávání: 14 - 16° CDoporučená archivace: 2007 až 2009Cena: 85,- Kč (na prezentaci v Praze, konec března 2005)