Monastirsko šušukaně bílé - Vinzavod AD Assenovgrad, Bulharsko
Ano, jak vidíte sami, opět jsem nemohl odolat dalšímu bulharskému vínu pod označením Monastirsko Šušukaně. O červeném polosladkém vínu ze stejného vinařství se můžete dočíst v mé nedávné recenzi Monastirsko šušukaně Mavrud - Vinzavod AD Assenovgrad, Bulharsko. O kvalitnějším bráškovi těchto vín se také můžete dočíst v recenzi Petra Mavrud 1998 Reserve (barrique) jakostní - Vinzavod Assenovgrad, Bulharsko. Já tentokráte narazil v hypermarketu Makro na bílé, polosladké, které nemá označení jakosti původu, tudíž byly asi hrozny odrůd Misket a Rkaciteli sbírány mimo oblast Assenovgrad. Taky jste o těchto odrůdách ještě neslyšeli? Já teda ještě ne.Adjustáž je opět stejná, jako u vína z prvního odkazu, tudíž již určitě víte jak na to. Ano, přesně tak, klik na ten odkaz Vám tyto informace zprostředkuje. Možná jen u korku by se dalo vypíchnout jiný druh potisku.Barva je nádherně čirá s jasnými zlatými tóny, naše vína tohoto odstínu dosahují jen zřídka. Viskozita je velmi vysoká, ulpí na stěně na dlouhou dobu a vůbec nechce stékat. Zhruba po půlminutě začne malovat chrámová okna na stěnu sklenice. Vůně je středně intenzivní, kompotově nasládlá a nejvíce z ní vyčuhují tóny sladkých meruněk či broskví. V chuťi Vás nijak nepřekvapí deklarovaná polosladkost svou vyšší hladinou cukrů, která ale dle mé chuti moc bojuje se silnější kyselinou a vzniká rozpačitý dojem. Každopádně aroma vévodí tóny sladké kompotové šťávy z meruněk, která se rozloučí kratším dozvukem. Další konkrétní složky jsem tam neidentifikoval, bohužel jen ten ovocně sladký a ocelově kyselý, který se ale nepovedlo moc snoubit dohromady. Také dle mne deklarovaná teplota podávání na lahvi 10 - 12° C je už trochu moc, více mi chutnalo kolem 8° C.Vyzkoušel jsem, jak k tomuto vínu budou pasovat sýry Camembert, slané korbačíky a plátky Eidamu. Tedy plátky Eidamu byly takové neutrální, nijak chuť nevybičovaly, ale také tato kombinace vjem nijak nezničila. Slané korbačíky byly lepší, kombinace slaného sýru a sladkého vína zvýrazňovaly kontrast složek z opačných pólů chuťové škály a ač by se zdálo, že dojde k hádce mezi těmito dvěmi chutěmi, nebylo tomu tak. A na závěr jsem si nechal sýr Camembert, protože tato kombinace byla velmi vynikající a na doušcích vína prokládaných kousky tohoto sýra jsem si náramně pochutnal. Obvykle „cucáme“ láhev tohoto objemu dva dny, ale kdybych se nezabrzdil a nenechal si doušek na zítřejší fotku při denním světle a zkoušce efektu druhého dne, tak by tato láhev padla celá. To je známka toho, že ač je toto víno levné, nijak kvalitní, dá se ne něm pochutnat, pokud jako milovníci sladších vín netrváte zrovna na sauternských výběrech. Jo a na druhý den ten nechaný doušek nebyl nic moc, už hodně zaváněl po oxidáze, tudíž je lepší to vyžahnout hned.
Odrůda: Misket a RkaciteliRočník: neuvedenoJakost: stolní Cukernatost: polosladkéVinařská oblast: Jižní oblast - Trakijská nížinaVinařská obec: AssenovgradVýrobce: Vinzavod AD AssenovgradČíslo šarže: 05245Teplota podávání: doporučená 10 - 12º C (klidně jděte na 8º C )Alkohol: 11,5 % obj.Cena: 49,90 Kč (Makro 2005)