Muškát moravský 2003 pozdní sběr - PPS Agro a.s., Strachotín
Mezi jednu z nejlepších viničních poloh na Mikulovsku, řadím viniční trať Sonberk v obci Popice. Upřesním to, v blízkosti vodního díla Nové Mlýny, abych ostatním neublížil. Odtud pochází famózní Pálava či Sauvignon, který mám hluboce zapsán v paměti. Z této polohy také pochází Muškát moravský 2003 pozdní sběr ze společnosti PPS Agro Strachotín.Láhev typu Futura leggera má objem 0,75 l (hnědé sklo) a je opatřena archivním korkem délky 36 mm. Korek je sice celistvý a pevný, ale je neskutečně vyschlý a krátký, takže při vytažení musíte vyvinout velkou sílu, než se Vám podaří provrtat vývrtku přes korek. Adjustáž jsme již několikrát hodnotili, takže velmi stručně. Považuji jí za velmi povedenou a decentní. Dobrou grafiku a typ použité láhve si prostě nespletete. Také je zde staniolová záklopka, která u lahví dovezených začátkem roku chyběla. Jedinou vadou na kráse je neuvedení informace, o jaké víno se jedná (suché, polosuché atd.) To zjistíte až v okamžiku, pokud se podíváte na analytické hodnoty konkrétního vína.Barva světle zlatožlutá a jisrkná. Vůně je nádherně odrůdová - muškátové tóny doplňují ovocné (tropické ovoce) a kořenité odstíny. Je to tak půl na půl, žádná složka není dominantní, vše působí docela líbivě jako celek. No a pokud si přečtete charakteristiku vůně na zadní etiketě, dávám za pravdu výrobci, taktéž jsou zde zřetelné tóny zralých meruněk. Viskozita je velmi dobrá, hrozny evidentně netrpěly nízkou cukernatostí.V chuti je dominantní vysoký obsah alkoholu (13,6 % obj.), který působí trochu rušivě. Na můj vkus byl proces kvašení zbytečně dlouhý, možná by tomuto muškátu slušelo více zbytkového cukru a méně alkoholu. Co mi ale vadí více je kyselejší ocásek, na muškát v přívlastku pozdní sběr docela nepříjmené. Když se podíváte na analytické hodnoty, je to jasné. Velmi nízký obsah zbytkového cukru (1,6 g/l) a naopak docela vysoká hodnota kyselinek (6,3 g/l). A to se obecně uvádí, že Muškát moravský trpí nedostatkem kyselin... V chuti jsou proto ostré rohy a je poněkud rozházená, což by se ležením v láhvi mohlo zlepšit, ale podle výrobce není tento muškát vhodný k dlouhodobější archivaci. Rok či dva mu pravděpodobně prospějí a nebál bych se toho. Před konzumací nechejte víno na 20 minut vydechnout, alkohol nebude působit tak rušivě.Výrobce víno doporučuje podávat k lehčím úpravám bílého masa, drůbeže a ryb. Dovedu si ho představit i k ovocným dezertům. Při pohledu na docela zajímavou cenu si říkám, že to není rozhodně špatný kup. Možná za půl roku či za rok, bude víno ještě lepší a harmoničtější, takže uvidíme. Nebojte se, zprávu vám určitě podáme.
Obchodní název: Gold SelectionOdrůda: Muškát moravskýRočník: 2003Jakost: pozdní sběrZbytkový cukr: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: MikulovskáVinařská obec: PopiceViniční trať: SonberkVýrobce: PPS Agro, a.s. StrachotínČíslo šarže: 6/03Evidenční číslo jakosti: 9B1-04/528/04Číslo vzorku: 00408Obsah zbytkového cukru: 1,6 g/lObsah kyselin: 6,3 g/lBezcukernatý extrakt: 21,3 g/lAlkohol: 13,6 % obj.Teplota podávání: 9 - 12 °CTeplota skladování: 8 - 12 °CDoporučená archivace: nedoporučuje seCena: 80,- Kč (přímo od výrobce březen 2005)