Veltlínské zelené 1999 pozdní sběr - Vinařství Mikrosvín Mikulov, a.s.
Dnes je krásný, prosluněný den a já sedím s myšlenkami na přírodní divy jižní Moravy. Myslím tím pochopitelně vinice, které se rozprostírají po stráních a hltají hřející paprsky našeho „vínodárce“. Slunce! Ve vínech se odráží stejně jako třeba poloha. Na jižní Moravě je skvělých poloh mnoho a řadí se k nim i vinice Daniel ve vinařské obci Dobré pole. Nepatří k úplně těm nejznámějším, ale láhev Veltlínské zelené 1999 pozdní sběr z Vinařství Mikrosvín Mikulov se dostala do Salonu vín ČR 2001/2002. Víno bylo vyrobeno z hroznů pocházejících právě z uvedené polohy. Na našem portále, v informacích o výrobci, se také dozvídáme, že láhev patří mezi nejlépe hodnocená vína tohoto vinařského podniku. I přes podařený ročník 1999 se do mého očekávání skvělého zážitku začíná vkrádat strach, protože všichni dobře víme jaká „loterie“ to se staršími víny je.Láhev typu Bordo má objem 0,75 l (zelené sklo) a je opatřena plným korkem o délce 38 mm s firemním potiskem. Viněta obsahuje mnoho údajů, jediné podstatné, co jsem na ni nenašel, je zbytkový cukr. Ten je uveden v katalogu Salonu vín ČR. Vůbec nálepka Salónu vín je vrcholem designu celé láhve, což je trošku škoda. Pohlednost etikety je důležitá pro vína nižší cenové kategorie, ale i tak je spravedlivé známku za adjustáž snížit.Barva je jedním slovem úžasná. Má ušlechtilý sytě zlatý tón, na stěnách skleničky se tvoří mosty a Veltlína působí tak nějak vznešeně až aristokraticky. Musel jsem se přímo odtrhnout od této nádherné barvy.Nadmíru naladěn jsem si přivoněl a ucítil jsem ve vůni kovově chladný tón. Později se objevilo někde v dálce přezrále ovoce. Všechno to pak působilo velmi chladně až odtažitě, nicméně velmi ušlechtile stejně jako zlato zmíněné u barvyPřichází nejdůležitější část degustace a sice chuť. Po napití všechno odpovídá vůni. Víno působí harmonicky, rozhodně by mu prospěl nějaký ten „gramík“ zbytkového cukru navíc pro větší lahodnost. Tohle ale říkám s ohledem na něžnější část obyvatelstva a Anaxiena. Mé chuťové buňky byly uspokojeny a pokud vezmu v potaz stáří, ve kterém se vína zaoblují a řekněme si upřímně, možná někdy trochu zjednodušují, je opravdu skvělé se k něčemu takovému po 6 letech dopracovat. V závěru je ještě potřeba říct, že tělo chuti i její délka jsou nadprůměrné a i tento poznatek se zapříčinil o dobrý dojem z tohoto vína.Moji ochutnávku doprovázel neutrální sýr. Víte, ušlechtilost, vytříbenost a ojedinělost tohoto vína, je každým pokrmem tak trochu degradována. Pokud přeci jen chcete s vínem něco sníst, upečte maso dozlatova aby korespondovalo s krásnou barvou, kterou si neodpustím ještě jednou zmínit.
Odrůda: Veltlínské zelenéRočník: 1999Jakost: pozdní sběrVinařská oblast: MikulovskáVinařská obec: Dobré poleViniční trať: DanielCukernatost: suchéVýrobce: Vinařství Mikrosvín Mikulov, a.s.Číslo šarže: 17Alkohol: 12,18 % obj.Cukernatost moštu: 21,7º NMObsah zbytkového cukru: 2,06 g/lObsah kyselin: 7,9 g/lTeplota skladování: 11 - 18º CTeplota podávání: 9 - 11º CDoporučená archivace: 6 - 7 letCena: 175 Kč (dá se koupit na www.vinoteka.webpark.cz)