Ryzlink vlašský 2003 kabinet - Šabata Vladimír - Vinař Rakvice
Pomalu se dostávám k posledním třem vínům nakoupených letos na jaře přímo u Vladimíra Šabaty. Dnes otevírám Ryzlink vlašský 2003 kabinet, který měl u mých kolegů pověst spíše průměrného vína, díky jemnému perlení a kyselkavé chuti. Toď predikce kolegů, takže je nejvyšší čas udělat si vlastní názor.
Lahev typu Bordo má objem 0,75 l (zelené sklo) je opatřena lisovaným korkem délky 40 mm s firemním potiskem. Adjustáž tradiční, v tomto případě bílo zelená etiketa používaná pro bílá vína nemá uvedenou viniční trať, podobně jako v předchozích případech.
Barva je světle zlatožlutá a jiskrná. Vůně široká a překvapivě extraktivní. Je v ní široká škála vůní, nic není dominantní, vše je jakoby na kupě. Přesto se pokusím o identifikaci. Poznávám luční kvítí, tropické ovoce a medové odstíny. Nutno dodat, že vůně na přívlastek kabinet velmi dobrá a mnohoslibná. Když se ale podívám na analytické údaje, především na cukernatost moštu (23,2° NM), je vše jasné. Jakost se blíží výběru z hroznů a opravdu vůně signalizuje daleko více. Od pana Šabaty se dále dozvídám, že tento Ryzlink vlašský byl záměrně uznán o třídu níže jako kabinet. Viskozita je velmi dobrá, vše potvrzuje vysokou cukernatost moštu.
Chuť pokračuje v nastoleném trendu, je plná a harmonická. V dozvuku osvěží pikantní kyselinky, které vyrovnávají nasládlý dojem. V chuti jsou poznat tóny zralých hroznů a medových odstínů. Plnost a extrakt nevyzmizel ani druhý den. Výrobce nedoporučuje víno dále arichovat, naopak, mělo by se vypít co nejdříve! Vysoký obsah alkoholu (13,0 % obj.) tomuto víno překvapivě sluší.
Velmi suché víno, vhodné pro osvěžení v teplých dnech. Také se bude dobře snoubit s pokrmy z bílého masa a chuťově málo vyzrálých sýrů, jak doporučuje výrobce. Velmi příjemné a svěží víno, které při pohledu na cenu a kvalitu nabízí velmi slušné víno.
Odrůda: Ryzlink vlašskýRočník: 2003Jakost: kabinetCukernatost: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: MikulovskáVinařská obec: BřezíViniční trať: Ořechová horaVýrobce: Šabata Vladimír - Vinař Rakvice, 691 03 Rakvice 645Alkohol: 13,0 % obj.Číslo šarže: 07/2003Číslo ověření: 3493/07/03Teplota skladování: 9 - 11° CTeplota podávání: 13 °CObsah zbytkového cukru: 1,6 g/lObsah kyselin: 3,8 g/lBezcukerný extrakt: 17,1 g/lCukernatost moštu: 23,2 °NMDoporučená archivace: nedoporučuje seCena: 72,- Kč (přímo od výrobce leden 2005)