O Víně

Morgon


Oblast: Beaujolais

Stát: Francie

Vinařské obce:

Morgon, Villié-Morgon a dalších asi 13 menších obcí

Popis:

Cru Beaujolais - Leží přibližně ve středu území Cru Beaujolais. Podloží tvoří hlavně rozpadavé břidlice a částečně i žula z obsahem manganu a železa. Nejlepší tratě leží přímo na svazích hory Mont du Py (Côte de Py) a vína odtud dosahují úrovně Moulin-à-Vent. Ovšem mnoho vín z rovinatějších částí dosahuje úrovně spíše obyčejného Beaujolais. Na etiketách je možno se setkat i s dělením na jednotlivá climats: Côte de Py, les Micouds, les Grands Cras, les Charmes, Corcelette a Douby.

červená - vína jsou charakteristická výraznou vůní třešní, broskví, meruněk, švestek, která zráním přechází až do třešňovice a podobá se tak vínům burgundským. Lahodná, plná a silná chuť přímo předurčuje toto víno k archivaci. Otevírat by se tedy měla mezi 4-9 rokem. Hodí se k červeným masům v bohatých omáčkách, zapékané míse či zvěřině. Teplota podávání: 13°C.

Proslulá vína oblasti:

Brun, Collogne, Desvignes, Gaillard, Lapierre (nejlepší svahové polohy), Noël, Savoye, Foillard, Duboeuf, Château de Bellevue, Château de Pizay, Aucoeur, Brisson, Gauthier, Jambon, Piron, Trichard

Speciální vinařské techniky:

U Beaujolais Cru se prý též používá maceration carbonique, tj. nakvášení celých, jen vlastní vahou trochu nadrcených  hroznů v uzavřených nádobách pod tlakem vznikajícího oxidu uhličitého, ovšem zde už macerace trvá nejméně dvakrát déle než u běžného Beaujolais nebo Beaujolais Primeur.

Modré odrůdy révy vinné:

Gamay

Počet zobrazení stránky: 870 x