Côtes de Francs (nově Francs Côtes de Bordeaux)
Tayac
Menší oblast mezi satelity St.-Émilionu (Lussac-St.-Émilion a Puisseguin-St.-Émilion - těm je oblast podobná i půdním složením) a Bergeracem. Geologicky vysoké kopce ze slínu a vápenitého jílu. Červená: Původně robustní selská vína úrovně základního AOC Bordeaux, změkčovaná Merlotem, ale v poslední době patrný pokrok k atraktivnějším lahodným vínům s vůní malin, třešní a černého rybízu, vanilky, kůže a dřeva. V prvních letech jsou drsná, po dvou třech letech se zlepšují. Doporučují se k červenému masu a drobné zvěřině, dle místního zvyku dokonce ke sladkokyselým desertům. Teplotu vína držet na 16°C. Objevují se, byť poměrně vzácně i bílá vína suchá, polosuchá i sladká. Suchá jsou uhlazená a velmi aromatická (květiny, vanilka, mandle, broskve). Hodí se jako aperitiv, k paštikám a salátům. Teplota ideální k podávání: 10-12 °C. Ovšem daleko lepší sortou je předpisy kontrolované označení Bordeaux Côtes de Franc Liquoreux - přírodně sladká výběrová vína s nejméně 11% alkoholu a 27gramy zbytkového cukru. Tam teplotu při podávání držet kolem 8 °C.
Nejvíce zmiňovaná jména oblasti jsou: Château Charmes-Godard, Laclaverie, de Francs, Lauriol, La Prade a hlavně Puygueraud.
Sudy BARRIQUES * Dubové sudy o obsahu 225 litrů. * Též označení pro vína, která zrála v nových dubových sudech. Používání VIN DE PRESSE Vin de Presse je označení pro víno z lisu. Za normálních okolností je jeho přidání do vína nežádoucí (především u vín určených k rychle spotřebě), protože je hořké, tmavé s výrazným obsahem tříslovin. V oblasti Bordeaux však Vin de Presse společně s dlouhou dobou zrání v dubových sudech zlepšuje kvalitu vín. Používání nových dubových sudů Vína nejlepších pozemků zrají výhradně v nových dubových sudech. Dubové dřevo dává vínům aromá dýmu a nádech vanilky. Ostatní vína dobrých kvalit používají nových sudů v určitém procentuálním poměru.
Sauvignon blanc, Sémillon, Muscadelle
Caberent Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon, Malbec