O Víně

Côtes de Castillon


Oblast: Bordeaux

Stát: Francie

Vinařské obce:

Castillon-la-Bataille, St.-magne-de-Castillon, Belvès-de-Castillon, St.-Genès-de-Castillon, St.-Philippe-d´Aiguille a desítky dalších menších obcí.

Popis:

Větší oblast na východ od St.-Émilionu povýšená nad "obyčejné" Bordeaux AOC v roce 1989. Díky investicím a nižším výnosům jsou vína komplexnější a extraktivnější, stále se zlepšují. Stylově něco mezi obyčejnými Bordeaux a St.-Émilionem.

V těchto červených vínech můžeme nalézt typickou vůni třešní, černého rybízu, švestek, vanilky, pepře, koření, později i zvěřinu, kávu, kakao, skořici. V závislosti na stylu výrobce mohou být v chuti buď elegantní a jemná či naopak silná a korpulentní. Poměr cena/prožitek je velmi příznivý.
Vína se dobře kombinují s většinou pokrmů, hlavně s grilovanými masy. Teplotu držet na 16-17°C.

Proslulá vína oblasti:

Přední usedlosti:
Château de l´A, d´Aighuilhe, de Belcier, Cap de Faguères, La Clarière-Laithwaite, Clos l´Eglise, Pitray, Robin, Ste-Colombe, Vieux-Château-Champs-de-Mars

Speciální vinařské techniky:

Sudy BARRIQUES
* Dubové sudy o obsahu 225 litrů.
* Též označení pro vína, která zrála v nových dubových sudech.

Používání VIN DE PRESSE
Vin de Presse je označení pro víno z lisu. Za normálních okolností je jeho přidání do vína nežádoucí (především u vín určených k rychle spotřebě), protože je hořké, tmavé s výrazným obsahem tříslovin. V oblasti Bordeaux však Vin de Presse společně s dlouhou dobou zrání v dubových sudech zlepšuje kvalitu vín.

Používání nových dubových sudů
Vína nejlepších pozemků zrají výhradně v nových dubových sudech. Dubové dřevo dává vínům aromá dýmu a nádech vanilky. Ostatní vína dobrých kvalit používají nových sudů v určitém procentuálním poměru.
MIKROOXIDACE – sporným trendem posledních desetiletí je poněkud zkrátit dobu vyzrávání a nabídnout zákazníkovi produkt, který může vypít dříve. Kromě postupného zvyšování ovocitějšího Merlotu oproti tříslovinnému Cabernetu Sauvignon v kupážích je další možností tzv. mikrooxidace, neboli přesné dávkování menších množství plynného kyslíku do červeného vína během zrání. Touto technologií se chlubí spíše méně významná châteaux, prestižnější usedlosti ji spíše tají.

Modré odrůdy révy vinné:

Cabernet Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon, Malbec

Počet zobrazení stránky: 1033 x