O Víně

Lussac-St.-Émilion


Oblast: Bordeaux

Stát: Francie

Vinařské obce:

Lussac, Pichon, Chéreau, Malidure, Pourteau

Popis:

Tzv. "satelit St.-Émilionu". Od St.-Émilionu, kam do třicátých let 20. století též patřil a odkud byl pro nižší kvalitu i vyčleněn, ho odděluje Montagne-St.-Émilion. Geologicky je to štěrkovitá rovina, na severu více jílovitá, k jihu vápencovější. Vína ze severu jsou tedy robustnější, k jihu získávají jemnost bohatost a lehkost.

Skvěle se zkombinují třeba s jehněčím a zelenými fazolkami. Teplotu držet okolo 17°C, načínat až tak pátým rokem po sklizni.

Proslulá vína oblasti:

Vyhlášené usedlosti:
Barbe Blanche, Bel Air, Bellevue, de la Grenière, Mayne-Blanc, du Lyonnat, Roc de Lussac

Speciální vinařské techniky:

Sudy BARRIQUES
* Dubové sudy o obsahu 225 litrů.
* Též označení pro vína, která zrála v nových dubových sudech.

Používání VIN DE PRESSE
Vin de Presse je označení pro víno z lisu. Za normálních okolností je jeho přidání do vína nežádoucí (především u vín určených k rychle spotřebě), protože je hořké, tmavé s výrazným obsahem tříslovin. V oblasti Bordeaux však Vin de Presse společně s dlouhou dobou zrání v dubových sudech zlepšuje kvalitu vín.

Používání nových dubových sudů
Vína nejlepších pozemků zrají výhradně v nových dubových sudech. Dubové dřevo dává vínům aromá dýmu a nádech vanilky. Ostatní vína dobrých kvalit používají nových sudů v určitém procentuálním poměru.

Modré odrůdy révy vinné:

Cabernet Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon, Malbec

Počet zobrazení stránky: 830 x