O Víně

Montagne-St.-Émilion


Oblast: Bordeaux

Stát: Francie

Vinařské obce:

Montagne, Parsac (býval kdysi zvlášť, později splynulo s touto oblastí), Arriaíl, Mirande, Bertin, Baudron, Font Bernard, Goujon, le Vieille de Landes.

Popis:

Tzv. "satelit St.-Émilionu". Nachází se na sever od St.-Émilionu, svým způsobem do něj spadá i St.-Georges-St.-Émilion, ale ten může použít na etiketu i své jméno. Historicky do třicátých let 20. století byla součást St.-Émilionu, ale později byla vydělena, aby se ochránilo jméno St.-Émilionu a odlišily se méně kvalitní oblasti. Oblast se ale drží stejných předpisů jako úspěšnější soused, také jeho kvalita rok od roku stoupá.

Plná, bohatá, robustní vína intenzivní chuti i vůně. Doporučuje se například kombinace s drůbeží zapékanou v míse na červeném víně. Teplotu vína při podávání držet na 17°C.

Proslulá vína oblasti:

Nejvýznamnější châteaux:
Calon, Faizeau, Maison Blanche, Montaiguillon, Roudier, Teyssier, des Tours, Vieux-Château-St.-André

Speciální vinařské techniky:

Sudy BARRIQUES
* Dubové sudy o obsahu 225 litrů.
* Též označení pro vína, která zrála v nových dubových sudech.

Používání VIN DE PRESSE
Vin de Presse je označení pro víno z lisu. Za normálních okolností je jeho přidání do vína nežádoucí (především u vín určených k rychle spotřebě), protože je hořké, tmavé s výrazným obsahem tříslovin. V oblasti Bordeaux však Vin de Presse společně s dlouhou dobou zrání v dubových sudech zlepšuje kvalitu vín.

Používání nových dubových sudů
Vína nejlepších pozemků zrají výhradně v nových dubových sudech. Dubové dřevo dává vínům aromá dýmu a nádech vanilky. Ostatní vína dobrých kvalit používají nových sudů v určitém procentuálním poměru.

Modré odrůdy révy vinné:

Cabernet Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon, Malbec

Počet zobrazení stránky: 810 x