O Víně

Médoc


Oblast: Bordeaux

Stát: Francie

Vinařské obce:

Soulac-sur-Mer, Talais, St.-Vivien-de-Médoc, Montalivet-les-Bains, Lesparre-Médoc, St.-Germain-d´Esteuil, St.-Yzans-de-Médoc, St.-Christoly-Médoc, Bégadan, Valeyrac, Vendais-Montalivet

Popis:

Čistě teoreticky by toto označení mohl nést celý levý břeh řeky Gironde od Bordeaux na severozápad. Prakticky však tento název nosí jen vína s nejzaššího cípu této oblasti u ústí do Atlantického oceánu dříve zvaný Bas-Médoc, vymezený zhruba obcemi St.-Vivien-de-Médoc a St.-Germain d´Esteuil. Kvalitnější oblast Médocu jižněji se odlišuje názvem Haut-Médoc (a v ní ještě kvalitnější území pak Listrac, Moulis a legendární St.-Estéphe, Pauillac, St.-Julien a Margaux).
V porovnání s Haut-Médocem jsou zde vinice spíše mladší, spravované družstvy nebo malými usedlostmi. Co se týče půdy, je zde mnohem méně jílu na úkor štěrku, ale oblast je půdně a i stylově velmi pestrá a různorodá. Obecně jsou vína osobitá, byť o něco méně propracovaná v porovnání s Haut-Médocem.
Jeden hlavní proud zdejších stylů dává vína lehká, elegantní, rafinovaná, subtilní a svůdně aromatická, která by se měla pír mladá k paštikám, terinám a studeným masům či k ne příliš ostrým polotvrdým sýrům (Teplota podávání vína 16°C).
Druhý proud dává vína plnější až robustní, bohatá, která se hodí k nazrávání (cca 4-6let). Ta se dobře párují s roštěnou, grilovanými masy a zvěřinou na červených vínech či houbách. Teplota při podávání by měla být mezi 16-17°C.

Etiketa vín oblasti:

Etiketa v Bordeaux a její náležitosti:
2) Château Belgrave – obchodní značka.
3) Oblast původu Haut–Médoc.
4) Jakostní označení A.O.C.
5) Jméno a adresa firmy (majitele), která víno lahvovala a je za něj na území Francie právně zodpovědná.
6) Vyrobeno ve Francii.
7) Plněno (lahvováno) v Château.
8) GIRONDE – mají téměř všechna vína z Bordeaux.

Označení na etiketách:
BORDEAUX A.O.C. – Vína červená, bílá, růžová takto označená pocházejí z hroznů, kterékoli vinice třídy A.O.C. z celé oblasti Bordeaux.
BORDEAUX SEC A.O.C.
VIN SEC DE BORDEAUX SEC A.O.C. – Takto označená bílá vína mají nižší obsah zbytkového cukru, než je tomu u bílých vín, která jsou označena Bordeaux A.O.C.
BORDEAUX MOUSSEUX A.O.C.
CRÉMANT DE BORDEAUX A.O.C. – Šumivá bílá a růžová vína, která jsou nabízena v široké chuťové škále. Dále se orientujeme označením na etiketách.
BORDEAUX SUPÉRIEUR A.O.C. – Toto označení mají vína, která musí mít o 1 stupeň alkoholu víc. Jedná se o bílá, červená a růžová vína.

CHÂTEAU – Označení zámku, velké vinice. K tomuto označení se přidává konkrétní jméno. Je to velice důležité, protože označení Château mají prakticky všechna vína vyšších jakostí. Víno je vyrobeno z hroznů vypěstovaných právě na tomto konkrétním pozemku. Cena se od vín, která byla vyrobena z hroznů příslušné kategorie pocházejících z celé oblasti, značně liší.
CRU BOURGEOIS – Vína dobré až vynikající kvality představují třetinu vín Médocu. Jsou často řazena do malých Château.

Proslulá vína oblasti:

Nejvíce zmiňovanými jmény z této oblasti jsou:
Château Potensac (Cru Bourgeois Exceptionnel)
La Cardonne, Greysac, Loudenne, Les Ormes-Sorbet, La Tour de By (všechna Cru Bourgeois Supérieures).

Pozornost rozhodně zaslouží i ostatní z kategorie Cru Bourgeois Supérieur:
Château Bournac, Castera, d´Escurac, Les Grands Chênes, Rollan de By, Tour Haut Caussan, Vieux Robin a též třináct zdejších Cru Artisans.

Speciální vinařské techniky:

Sudy BARRIQUES
* Dubové sudy o obsahu 225 litrů.
* Též označení pro vína, která zrála v nových dubových sudech.

Používání VIN DE PRESSE
Vin de Presse je označení pro víno z lisu. Za normálních okolností je jeho přidání do vína nežádoucí (především u vín určených k rychle spotřebě), protože je hořké, tmavé s výrazným obsahem tříslovin. V oblasti Bordeaux však Vin de Presse společně s dlouhou dobou zrání v dubových sudech zlepšuje kvalitu vín.

Používání nových dubových sudů
Vína nejlepších pozemků zrají výhradně v nových dubových sudech. Dubové dřevo dává vínům aromá dýmu a nádech vanilky. Ostatní vína dobrých kvalit používají nových sudů v určitém procentuálním poměru.
MIKROOXIDACE – sporným trendem posledních desetiletí je poněkud zkrátit dobu vyzrávání a nabídnout zákazníkovi produkt, který může vypít dříve. Kromě postupného zvyšování ovocitějšího Merlotu oproti tříslovinnému Cabernetu Sauvignon v kupážích je další možností tzv. mikrooxidace, neboli přesné dávkování menších množství plynného kyslíku do červeného vína během zrání. Touto technologií se chlubí spíše méně významná châteaux, prestižnější usedlosti ji spíše tají.

Modré odrůdy révy vinné:

Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Carmenére, Malbec, Petit verdot.

Počet zobrazení stránky: 1144 x