O Víně

Jerez-Xérèz-Sherry y Manzanilla de Barrameda


Oblast: Andalucía

Stát: Španělsko
Popis:

Jerez de la Frontera. Jsou zde ideální podmínky jak půdní tak klimatické. Jerezská půda albariza, jejíž název je odvozen od bílého povrchu, je jemný prášek organického původu, vzniklý usazováním křemitých schránek mikroskopických rozsivek v třetihorách. Jerez je region palčivého tepla a sucha. Je zde 70 deštivých dní v roce s úhrnem srážek 500 mm. Půda nasaje déšť jako houba a s návratem sucha se povrch půdy vyhladí a ztvrdne a sníží se tak odpařování vody. Vysoký obsah vápníku v půdě podporuje vyšší tvorbu kyselin v hroznech. Zrání hroznů podporuje horký suchý vítr levante. Tento vítr střídá vlhký atlantský vítr pontete, který podporuje růst kvasinek Saccharomyces betikus v mikrofloře hroznů. Tato kvasinky se poeticky nazývají Sherry flor a bez nich by sherry nešlo vyrobit.
Sanlucar de Barrameda se také vyrábí sherry ale zde se nazývá Manzanilla. Většinou se vyrábí jen z odrůdy Palamino.

Počet zobrazení stránky: 1118 x