O Víně

Pauillac


Oblast: Bordeaux

Stát: Francie

Vinařské obce:

Pauillac, Bages, St. Lambert, Daubos, Artigues, Le Pouyalet, Mousset

Popis:

Poloha:
Na západ od Pauillacu (původně přístav), na severu od St. Estèphe odděleno kanálem Jalle du Breuil, na jihu od St. Julienu malým potokem u Château Latour. Vyvýšené velmi dobře odvodněné štěrkové pahorky neúrodné půdy.

Pauillac je ikona, symbol Bordeaux, který i v méně vyhlášených vínech naplňuje podvědomá očekávání, která od vín z Bordeaux očekáváme. Jsou to vína syté barvy, silná, tříslovinná a šťavnatá, ale zároveň uhlazená, šlechticky majestátní. Mísí se v nich subtilnost s tělnatostí, mají jakoby náznak sladkosti a chladivosti máty či lékořice ve vůni i chuti. Často jsou ovocné (černý rybíz, třešně, švestky, maliny) a dřevěné (dub, cedr)vůně doprovázeny zvláštní smyslnou vůní kůže a tabáku.

Pokud už by měla tato vrcholná vína být doprovázena i pokrmem, pak rovněž královskými jídly jako je zvěřina či Tournedos rossini. Někteří však naopak doporučují kombinaci s místními "přístavními" spacialitami z ryb a darů moře.
Vína by měla zrát spíš alespoň deset let, Premier Cru trvá cesta k vrcholu ještě mnohem déle. Teplotu podávání držet na 17-18°C.

Etiketa vín oblasti:

Etiketa v Bordeaux a její náležitosti:
1) GRAND CRU CLASSÉ – víno bylo vyrobeno z hroznů vinice, která byla takto úředně ohodnocena.
2) Château Belgrave – obchodní značka.
3) Oblast původu Haut–Médoc.
4) Jakostní označení A.O.C.
5) Jméno a adresa firmy (majitele), která víno lahvovala a je za něj na území Francie právně zodpovědná.
6) Vyrobeno ve Francii.
7) Plněno (lahvováno) v Château.
8) GIRONDE – mají téměř všechna vína z Bordeaux.

Označení na etiketách:
BORDEAUX A.O.C. – Vína červená, bílá, růžová takto označená pocházejí z hroznů, kterékoli vinice třídy A.O.C. z celé oblasti Bordeaux.
BORDEAUX SEC A.O.C.
VIN SEC DE BORDEAUX SEC A.O.C. – Takto označená bílá vína mají nižší obsah zbytkového cukru, než je tomu u bílých vín, která jsou označena Bordeaux A.O.C.
BORDEAUX MOUSSEUX A.O.C.
CRÉMANT DE BORDEAUX A.O.C. – Šumivá bílá a růžová vína, která jsou nabízena v široké chuťové škále. Dále se orientujeme označením na etiketách.
BORDEAUX SUPÉRIEUR A.O.C. – Toto označení mají vína, která musí mít o 1 stupeň alkoholu víc. Jedná se o bílá, červená a růžová vína.

CHÂTEAU – Označení zámku, velké vinice. K tomuto označení se přidává konkrétní jméno. Je to velice důležité, protože označení Château mají prakticky všechna vína vyšších jakostí. Víno je vyrobeno z hroznů vypěstovaných právě na tomto konkrétním pozemku. Cena se od vín, která byla vyrobena z hroznů příslušné kategorie pocházejících z celé oblasti, značně liší.
CRU BOURGEOIS – Vína dobré až vynikající kvality představují třetinu vín Médocu. Jsou často řazena do malých Château.
GRAND VIN – Grand vin náleží velkým vínům (toto označení nemá úředního významu) a nebo je toto označení přidáváno ke konkrétnímu Château.
CRU CLASSÉ – Toto označení má právo používat pouze ta vinice, která byla takto úředně ohodnocena. Víno bylo vyrobeno z hroznů této vinice. Dále se toto označení dělí na 1er Cru Classé, 2er Cru Classé, 3er Cru Classé, 4er Cru Classé, 5er Cru Classé.
PREMIER CRU
PREMIER GRAND CRU CLASSÉ – Označení pro vína nejvyšších jakostí a kvality, která jsou vyrobena z hroznů vypěstovaných na pozemcích, které byly úředně klasifikovány (od 1er Cru Classé až po 5er Cru Classé).
GRAND CRU – toto označení se každoročně uděluje pro některá vína z St-Emilionu.
GRAND CRU CLASSÉ – Stálá klasifikace vín vyšší kategorie v St-Emilionu. V Medocu je toto označení rovno CRU CLASSÉ.
PREMIER GRAND CRU – Stálá klasifikace vín nejvyšších jakostí v St-Emilionu.

Proslulá vína oblasti:

Château Latour - robustní hluboké víno světové třídy, které je nutné uležet dvacet i více let. Astronomické ceny, na druhou stranu udrží třídu i v horších ročnících. Druhé víno - Les Forts de Latour - pochází z jiných pozemků a kvalitou (i cenou) odpovídá 2e cru classé třídě. Stylem podobné Latouru, k pití o něco dříve (8let). Vína z mladých keřů se prodávají pod etiketou "Pauillac", styl etikety je podobný hlavní značce.
Château Lafite-Rotschild - na rozdíl od Latouru spíše aromatické než robustní, zvláštně uhlazený, 100% gentlemanský styl.
Ostaní vyhlášená cru classé, která vynikají:
Château Pichon-Longueville Comtesse de Lalande
Château Pichon-Longueville (dříve Baron de Pichon-Longueville)
Lynch Bages
Grand-Puy Lacoste
Batailley¨
Haut-Batailley

Význačná Cru Bourgeois: La Couronne (Cru Exceptionnel), Pbran, Haut-Bages-Averous, Fonbadet

Speciální vinařské techniky:

DRENÁŽ – správné odvodnění vinice má u špičkových vín fatální vliv na výslednou hustotu a koncentrovanost vína. Kromě drenáže přirozené si ta nejšpičkovější château pomáhají i velice nákladným dodatečným drenážováním svých pozemků nebo jejich vybraných částí.
REVERZNÍ OSMÓZA – způsob jak ještě více zkoncentrovat mošt za pomocí speciální polopropustné membrány. Tato membrána je průchozí pouze pro poměrně malé molekuly vody. Působí-li tedy ve správném směru tlak, putují molekuly vody přes membránu pryč a mošt se zahušťuje. Zařízení je poměrně drahé a mohou si ho dovolit jen prestižnější usedlosti. Užívá se zřejmě jen v deštivých letech k udržení špičkové kvality. Dotyčná châteaux se z pochopitelných důvodů zrovna touto technikou na pomezí přijatelnosti příliš nechlubí, ba právě naopak.
CUVÉE – v encyklopediích poněkud podceňovaný aspekt, ve skutečnosti jedno z hlavních tajemství vín této oblasti. Zejména špičková vína těží z jemných odlišností různých šarží školených v různě vypálených nových dubových sudech odlišných typů dubové suroviny a hlavně z citlivé práci zkušených mistrů v míchání odrůd a šarží. Právě na nich záleží v největší míře výsledný styl château i konzistence tohoto stylu s ohledem na různost ročníků.
Používání VIN DE PRESSE
Vin de Presse je označení pro víno z lisu. Za normálních okolností je jeho přidání do vína nežádoucí (především u vín určených k rychle spotřebě), protože je hořké, tmavé s výrazným obsahem tříslovin. V oblasti Bordeaux však Vin de Presse společně s dlouhou dobou zrání v dubových sudech zlepšuje kvalitu vín.

Používání nových dubových sudů
Vína nejlepších pozemků zrají výhradně v nových dubových sudech. Dubové dřevo dává vínům aromá dýmu a nádech vanilky. Ostatní vína dobrých kvalit používají nových sudů v určitém procentuálním poměru.
MIKROOXIDACE – sporným trendem posledních desetiletí je poněkud zkrátit dobu vyzrávání a nabídnout zákazníkovi produkt, který může vypít dříve. Kromě postupného zvyšování ovocitějšího Merlotu oproti tříslovinnému Cabernetu Sauvignon v kupážích je další možností tzv. mikrooxidace, neboli přesné dávkování menších množství plynného kyslíku do červeného vína během zrání. Touto technologií se chlubí spíše méně významná châteaux, prestižnější usedlosti ji spíše tají.

Modré odrůdy révy vinné:

Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot. v zanedbatelném množství Petit Verdot, Carmenére a Malbec.

Počet zobrazení stránky: 961 x