O Víně

Lirac


Oblast: Rhône

Stát: Francie

Vinařské obce:

Lirac, Roquemaure, Saint-Laurent-des-Arbres a Saint-Géniès-de-Comolas

Popis:

Oblast se nalézá na západ od Châteauneuf-du-Pape, na jihu sousedí s Tavelem. Njelepší pověst mají červená, coby dobrá vína za slušnou cenu.

červená (cca 80% produkce) - přístupná, často hladká jemnější ovocitá vína s vůní bobulového ovoce, koření a garrique (na slunci sušená směs jihofrancouzských bylin) přechází zráním do kůže, lékořice a lanýžů. Vína se mohou otevírat už čtvrým rokem. Ideální teplota podávání je mezi 15 a 16°C. hodí se k červeným masům, zvěřině (zajíc, králík, holub), magret de canard (plátky kachních prsíček, bez kosti a s kůžičkou, na které se zpravidla rychle a zprudka na pánvi opečou a podávají růžová a šťavnatá), ke krůtě či grilovanému kuřeti.

růžová (cca 15% produkce) - dobře pitelná vína vůně jahod, malin a jiného červeného ovoce, která se mají pít mladá, chlazená na 10-11°C a vhodně doprovodí středomořskou kuchyni (tagine, boullabaisse, plněné lilky a rajčata) nebo i kuchyni orientální a asijskou.

bílá (cca 5% produkce) - jednoduchá dobrá bílá vína s vůní květů (akát, lípa, fenykl) a ovoce (jablko, nektarina a exotické ovoce). Rovněž pít mladá a vychlazená na 10-11°C. Nejlépe ladí s v troubě pečenými rybami, mořskými plody a suchými kozími sýry

Proslulá vína oblasti:

Méjan, , Domaine Cantegril, Devoy-Martine, Maby, de la Mordorée, Sabon, Château d´Aguéria, de Bouchassy, Ségriès

Bílé odrůdy révy vinné:

Grenache blanc, Bourboulenc et Clairette

Modré odrůdy révy vinné:

Grenache noir, Cinsault, Syrah a Mourvèdre (do růžových první tři)

Počet zobrazení stránky: 1029 x