Chateauneuf-du-Pape
Châteauneuf-du-Pape,Bédarrides, Courthézon, Orange a Sorgues.
Oblast leží severně od Avignonu, prý skutečně špičková vína produkuje "zlaté jádro" asi třiceti producentů, zbylých cca 90 má kvalitu značně variabliní. Za mimořádnou komplexitu a bohatost těchto vín prý mohou poděkovat rozmanitosti půdy (podíl a hloubka uložení velkých oblázků) a zastoupení až třinácti různých odrůd ve výsledném cuvée. červená - velmi komplexní vůně s tóny ovoce, květin, kůže, anýzu, lékořice, koření. V chuti kulatá, plná, silná, hluboká, dlouhá, ohnivější a kořenitější než Hermitage a Côte-Rôtie. Vína jsou i mimořádně dlouhověká, otevírat se mohou už pátým šestým rokem, mnohá se však dokáží zlepšovat i 25 let. Ideální teplta podávání je mezi 16 a 18°C, hodí se jak ke zvěřině, tak ke skopovému či jehněčímu masu, jeden zdroj uvádí doporučenou kombinaci s jakýmkoliv červeným masem připraveným na česneku se sušenými rajčaty. bílá (kolem 7% produkce)- bývají často velmi aromatická (květiny, zimolez, narcisy), plná, bohatá, svěží, někdy možná i příliš těžká. Měla by se konzumovat co nejdříve, maximálně do dvou tří let, jen výjimečné kousky (bílý Beaucastel) mohou být nejlepší mezi čtvrtým a desátým rokem. Teplota podávání by se měla držet mezi 10-12°C, hodí se k rybám a bílým masům.
Lahve pravého Châteauneuf-du-Pape mají reliéf znaku Avignonu: papežskou tiáru a dva překřížené klíče sv. Petra
Château de Beaucastel, Domaine du Vieux Télégraphe, Château Fortia, Domaine des Cailloux, Chante Cigale, Clos du Mont Olivet, Château le Nerthe, Clos des Papes, Clos Pignan, Château Rayas, Les Cèdres, Chante Perdrix, Domaine de Mont-Redon, Gardine, Domaine de Beaurenard, Bosquet des Papes, Les Cailloux, Font-de-Michelle, Grand Tinel, Pegaü, Villeneuve, Henti Bonneau, Clos St.-Jean, Vieux Donjon
Le rapé - dle předpisu se z každé úrody 5-20% musí oddělit na výrobu pouhého AOC vína - záruka, že do Châteauneuf-du-Pape se dostanou jen nejkvalitnější hrozny.
clairette, picpoul, roussanne, bourboulenc, picardan
grenache (tradičně převládala), syrah (trend její podíl zvyšovat), cinsault, mourvèdre (trend její podíl zvyšovat), terret noir, counoise, muscardin, vaccarèse