Beaujolais Primeur, Beaujolais Nouveau, Beaujolais-Villages Nouveau (Primeur)
Celkem 78 obcí od Chasselas na severu po l´Abressle na jihu. Větší města: Villefranche-sur-Saône, Anse, Chasay d´Azergues, Belleville
Zejména v devadesátých letech velmi oblíbené celosvětové oslavy nového vína z Beaujolais na třetí čtvrtek v listopadu udělaly oblasti tak trochu medvědí službu. Zprvu obdivováno jako skvělý marketingový tah, oblast se však do podvědomí zapsala jako kraj produkující jen nenáročná vína. Označení mohou nést jen červená vína. červená - mladá, lehká, extémně ovocitá (hruška) vína. Dle znalců spíše než seriózní víno, tak tradice s přehnaným folklórním mumrajem. Doporučují vyvarovat se příliš levných. Tato vína by se měla pít co nejmladší, nejpozději do šesti měsíců od příslušné listopadové veselice. Pak už totiž chutnajíjen jako obyčejné stolní víno. Beujolais-Villages Primeur (Nouveau) se může pít i do roka po sklizni. Kupodivu se k těmto vínům žádné speciality nedoporučují, prý jen jako aperitiv samotné. To se docela divím, že marketingoví specilaisté nenašli žádnou zaručenou kombinaci. Teplota by se každopádně měla držet na 10°C.
Pokud se na etiektě objeví výraz "Paradise", znamená to, že víno bylo vyrobeno pouze ze samotoku, bez přídavku vylisovaných frakcí. Takové víno je extrémně lahodné bez jakékoliv tříslovinné drsnosti.
Duboeuf, Drouhin, Jadot
Způsob kvašení, který se rozšířil z Beaujolais i do jiných oblastí. Hrozny se nelisují, ale v celku bez důkladného drcení necchají kvasit v uzavřeném tanku. Podstatná část kvasného procesu tedy probíhá uvnitř bobulí, které později eventuálně praskají. Výsledkem jsou lehká svěří pitelná vína, často s charakteristickou složkou hrušky/octanu ethylnatého ve vůni. Jsou nevhodná k archivaci. Typickým představitelem je veselé Beaujolais Nouveau. Na etiketách se to ale spíše značí u vín z jiných oblastí.
Gamay, do roku 2015 je tolerován Pinot noir, Pinot gris, pokud jejich obsah nepřesáhne 15%.