O Víně

Saint-Chinian


Oblast: Languedoc-Roussillon

Stát: Francie
Popis:

Saint Chinian je apelace (AOC), která se rozkládá v okolí stejnojmenné obce v jihofrancouzském departementu Hérault, severozápadně od města Béziers.
Vinice v okolí obce zakládali benediktýnští mniši již v 8. století, ale po celý středověk a novověk zde byla výroba vína jen jednou z více aktivit, k hlavním zdrojům obživy patřil textilní a kožedělný průmysl. Vinařství se začalo výrazněji rozvíjet až koncem 19. století, kdy tradiční průmyslová odvětví upadla a v oblasti pominula epidemie mšičky révokazu.
Předchůdcem dnešní AOC byla apelace „Côtes de l'Orb et du Vernazobre“, která měla status VDQS (Vin Délimité de Qualité Supérieure). Založení této apelace v roce 1945 inicioval Jules Milhau, starosta obce Causses-et-Veyran, který prosazoval zaměření místnícho vinařství na kvalitu a využívání kvalitních svažitých viničních tratí s nižšími výnosy, zatímco převládajícím trendem v Languedoku byla v té době masová výroba levného vína na rovinách u pobřeží Středozemního moře.
V roce 1982 byla apelace z VDQS povýšena na AOC, přitom byla přejmenována na „Saint Chinian AOC“, podle obce tvořící přirozené centrum této vinařské oblasti. Apelace se rozkládá na katastru dvaceti vinařských obcí, v současnosti do ní patří 3300 ha vinic. Krajina je zde zvlněná, rozčleněná menšími vodními toky. Vinice se nacházejí v nadmořské výšce 100 až 400 m. V severní části apelace dominují břidlice a pískovce, v jižní části je podloží tvořeno hlavně vápencem, který se usadil na dně druhohorního moře. Panuje zde typické středomořské klima. V apelaci působí asi 100 samostatných vinařů, dalších asi 350 vinohradníků dodává svoje hrozny do některého z osmi vinařských družstev. Průměrná roční produkce je asi 115 000 hl vína.
Apelace Saint Chinian byla od počátku určena pro červená a růžová vína, přičemž červená zdaleka převažují (v posledních letech cca 90 % objemu produkce). K jejich výrobě se používají klasické languedocké odrůdy Grenache (noir), Syrah, Mourvèdre, Carignan, Cinsault a Lledoner Pelut. Max. výnos je stanoven relativně nízko, na 45 hl/ha u červených a 50 hl/ha u růžových vín.
Místní vinaři, sdružení v „Syndicat AOC Saint-Chinian“, počátkem 90. let iniciovali proces vedoucí k rozpoznání nejlepších terroirů v rámci apelace. Výsledkem dvacetiletého snažení bylo vytvoření dvou komunálních apelací „Saint Chinian Berlou AOC“ a „Saint Chinian Roquebrun AOC“, vyhlášených dekretem INAO v roce 2005. Jsou takto označována výhradně červená vína, pro jejichž výrobu platí poměrně striktní předpisy (především co do odrůdového složení), které mají za cíl zachovat tradiční charakter místních vín.
Apelace „Saint Chinian Berlou AOC“ zahrnuje 250 ha vinic na katastru pěti obcí v severní části areálu apelace Saint Chinian (viz mapku). Povoleny jsou jen kupáže modrých odrůd, přičemž min. 30 % objemu musí být Carignan; min. 60 % musí dohromady tvořit odrůdy Grenache, Syrah, Mourvèdre popř. Lledoner Pelut.
Druhá, „Saint Chinian Roquebrun AOC“, se rozkládá na 400 ha na katastru čtyř obcí v severovýchodní části apelace Saint Chinian (viz mapku). Opět se takto označují jen směsi, a to nejméně ze tří odrůd: Syrah (min. 25 %), Grenache (min. 20 %), Mourvèdre (min. 20 %) a Carignan (max. 30 %); Cinsault nelze používat. Pro obě nové „sub-apelace“ je povolena pouze ruční sklizeň, max. výnos 40 hl/ha, školení vína musí trvat nejméně do 1. prosince roku následujícího po sklizni.
V dekretu INAO z roku 2005 byla nově povolena i výroba bílých vín. „Saint Chinian blanc“ musí být kupáž nejméně dvou odrůd, na výběr je z Grenache blanc (min. 30 % objemu), Marsanne, Roussanne a Vermentino (Rolle), přičemž žádná z nich nesmí mít vyšší podíl než 70 %; doplňkově lze používat ještě dalších 5 bílých languedockých odrůd. Max. výnos je stanoven na 45 hl/ha.

Zdroj:
http://www.saint-chinian.com

Počet zobrazení stránky: 1638 x