O Víně

Fleurie


Oblast: Beaujolais

Stát: Francie

Vinařské obce:

Fleurie, Les Labourons a dalších asi 10 malých obcí

Popis:

Leží mezi dalšími dvěma Cru Beaujlolais: Chiroubles a Moulin-à-Vent a do značné míry se oběma terénem a nadmořskou výškou podobá. Podkladem je žula. Lze se setkat i s dělením na jednotlivá climats: Les Côtes, Le bon Cru, La Roilette, Les Moriers, Les Roches, Les Garants, Poncié, Montgenas la Chapelle des Bois, La Madone, Grille-Midi, Champagne a La Joie.

červená - jedno z nejpopulárnějších Cru silného aroma kostaců, fialek, uvadlých růží, broskví, černého rybízu a červeného ovoce. Ženský půvab podtrhuje hedvábná elegantní chuť. Otevírat by se mělo mezi  2-5 rokem. Doporučený doprovod jídla je obecně drůbež a bílé maso. Teplota podávání: 13°C.

Proslulá vína oblasti:

Nejlepší Fleurie je prý z vinic La Madone a Point du jour

Doporučení producenti: Duboeuf, Chapelle des Bois, Chignard, Depardon, Després, Métrat, Château de Fleurie, Beaudet, Berrod, Drouhin,Ferraud, Métras, Morel, Thorin, de la Treille, Domaine de Quatre Vents

Speciální vinařské techniky:

U Beaujolais Cru se prý též používá maceration carbonique, tj. nakvášení celých, jen vlastní vahou trochu nadrcených  hroznů v uzavřených nádobách pod tlakem vznikajícího oxidu uhličitého, ovšem zde už macerace trvá nejméně dvakrát déle než u běžného Beaujolais nebo Beaujolais Primeur.

Modré odrůdy révy vinné:

Gamay

Počet zobrazení stránky: 961 x