Chiroubles
Menší oblast vysoko v kopcích nad Morgonem, kde na žulovém a prfyrovém podkladu jsou tak chudé půdy, že tam ani nic mimo révu nelze pěstovat. Lze se setkat i s členěním na climats - jsou jen dvě: La Grosse Pierre a Les Côtes. červená - mnozí pokládají toto víno za nejaromatičtější Cru (fialky, pivoňky, konvalinky). Subtilní, uhlazená, spíše světlejší vína mimořádné lahodnosti, která jsou okouzlující jako mladá (otevírat se mohou už od prvního roku po sklizni), vyjímečné ročníky dobrých pěstitelů lépe od pátého roku, neboť se ještě dokáží zlepšovat. Doporučují se ke studeným masům, uzeninám, drůbeži a též k salátům s mírně nahořklou zeleninou (artyčok, chřest, rukola). Chladit na 12°C.
Bouillard, Cheysson, Fourneau, Passot, Raousset, Trenel, Domaine du Moulin, Méziat, Domaine Cheysson-les-Farger, Lapierre
U Beaujolais Cru se prý též používá maceration carbonique, tj. nakvášení celých, jen vlastní vahou trochu nadrcených hroznů v uzavřených nádobách pod tlakem vznikajícího oxidu uhličitého, ovšem zde už macerace trvá nejméně dvakrát déle než u běžného Beaujolais nebo Beaujolais Primeur.
Gamay