O Víně

Brouilly


Oblast: Beaujolais

Stát: Francie

Vinařské obce:

Odenas, St.-Lager, Cercié a dalších asi 14 menších obcí

Popis:

Nejjižnější a největší Beaujolais Cru. Obklopuje Cru Côte de Brouilly, které je cosi jako "Grand cru", neboť jeho vinice leží na strmých svazích, zatímco v samotném Brouilly je terém jen mírně zvlněný. Podložím, které určuje charakter vín je žula překrytá písčitou zeminou.

červená - Vína jsou méně silná než Côte de Brouilly, ale i tak plná, bohatá a tříslovinně adstringentní. Ve vůni můžeme rozpoznat švestky a broskve. Oproti Côte de Brouilly zde lze nalézt jakousi zemitost a v robustní chuti i mineralitu. Otevírat se mohou mezi 2-7 lety. Hodí se ke zvěřině, dušenému červenému masu či sladkovodní rybě na červeném víně. Teplotu ideálně držet na 12°C.

Proslulá vína oblasti:

Château de la Chaize, Michaud, Domaine de Comillaty, Domaine Rolland, Rouet, Thivin, Vermorel, Lathulière, Fossy, Laford, Martray, Thorin

Speciální vinařské techniky:

U Beaujolais Cru se prý též používá maceration carbonique, tj. nakvášení celých, jen vlastní vahou trochu nadrcených  hroznů v uzavřených nádobách pod tlakem vznikajícího oxidu uhličitého, ovšem zde už macerace trvá nejméně dvakrát déle než u běžného Beaujolais nebo Beaujolais Primeur.

Bílé odrůdy révy vinné:

Oproti jiným cru je povoleno i Chardonnay, Aligoté a Melon de Bourgogne

Modré odrůdy révy vinné:

Gamay,

Počet zobrazení stránky: 855 x