Morgon
Morgon, Villié-Morgon a dalších asi 13 menších obcí
Cru Beaujolais - Leží přibližně ve středu území Cru Beaujolais. Podloží tvoří hlavně rozpadavé břidlice a částečně i žula z obsahem manganu a železa. Nejlepší tratě leží přímo na svazích hory Mont du Py (Côte de Py) a vína odtud dosahují úrovně Moulin-à-Vent. Ovšem mnoho vín z rovinatějších částí dosahuje úrovně spíše obyčejného Beaujolais. Na etiketách je možno se setkat i s dělením na jednotlivá climats: Côte de Py, les Micouds, les Grands Cras, les Charmes, Corcelette a Douby. červená - vína jsou charakteristická výraznou vůní třešní, broskví, meruněk, švestek, která zráním přechází až do třešňovice a podobá se tak vínům burgundským. Lahodná, plná a silná chuť přímo předurčuje toto víno k archivaci. Otevírat by se tedy měla mezi 4-9 rokem. Hodí se k červeným masům v bohatých omáčkách, zapékané míse či zvěřině. Teplota podávání: 13°C.
Brun, Collogne, Desvignes, Gaillard, Lapierre (nejlepší svahové polohy), Noël, Savoye, Foillard, Duboeuf, Château de Bellevue, Château de Pizay, Aucoeur, Brisson, Gauthier, Jambon, Piron, Trichard
U Beaujolais Cru se prý též používá maceration carbonique, tj. nakvášení celých, jen vlastní vahou trochu nadrcených hroznů v uzavřených nádobách pod tlakem vznikajícího oxidu uhličitého, ovšem zde už macerace trvá nejméně dvakrát déle než u běžného Beaujolais nebo Beaujolais Primeur.
Gamay