Mâcon, Mâcon Superieur
Mâcon, Lugny, Cormatin, Cluny, Clessé, Tournus, Pouilly, Loché, Vinzelles a další, celkem 124 obcí.
Oblast leží mezi Beaujolais a Côte Chalonnaise. Jižní část se dokonce s Beaujolais podivně kříží, takže z některých oblastí si výrobci mohou vybrat, zda produkovat pod křídly Beaujolais či Mâconu. Nejlepší území (střed a jih) mají své vlastní apelace (St.-Véran, Pouilly-Fussé, Mâcon-Villages), takže Mâcon AOC zbývají roztroušené cípy území a "ostrůvky", hlavně severozápadním a východním směrem. Mâcon Supérieur má minimálně o 1% alkoholu více, takže je o něco plnější. Většinu produkce udržují družstva, ale jejich kvalita je spíše prostřední. bílá - je jich o hodně méně než červených; nekomplikovaná, přitažlivá, výtečná vína, přátelsky ovocitá, s tóny oříšků a mandlí. Pít co nejmladší, jen Supérieur otevírat třetím, čtvrtým rokem. Mladá se hodí jako aperitiv, k obědu či lehkému předkrmu, ke šnekům, mušlím, rybám nebo kozímu sýru. Podávat vychlazené na 9-11°C. červená - jsou považovány za serióznější než bílá, ovšem do určité míry to závisí na poměru obou hlavních odrůd: čím více Pinotu, tím jsou vína silnější, tříslovitější a pokud i zraje v dubovém sudu, tak i strukturovanější, na druhou stranu, když je více Gamay, tak je víno přátelštější, velkorysejší a ovocitější. Otevírat by se mělo mezi druhým a šestým rokem (ty s vyšším obsahem Pinotu později). Pijí se často samotná, jako přátleské víno na posezení ke stolu, nebo k zapékaným mísám, chili con carne, nebo jen k uzeninám a sýrům.
Solidní producenti: Thevenet, Lafarge
červená vína jsou buď úplně nebo částečně kvašena metodou "maceration carbonique", tj. v uzavřené nádobě kvasí celé nepomleté hrozny v atmosféře vznikajícího oxidu uhličitého. Pro takováto vína je pak typická výrazná ovocitost, zejména aroma hrušky.
Chardonnay, Pinot blanc
Pinot noir, Gamay, Pinot gris