O Víně

Givry


Oblast: Bourgogne

Stát: Francie

Vinařské obce:

Givry, Poncey

Popis:

Poklidná malebná vesnička poblíž Chalon-sur-Saône. Příhodně situované mírné svahy hned nad oběma vesnicemi severně-severozápadně získaly relativně nedávno status Premier Cru. Vinice Givry AOC jsou roztroušeny v širším okolí spíše západním-jihozápadním směrem.

bílé - tak čtvrtina výměry AOC; podceňovaná kvalitní lahodná čistá Chardonnay s vůní akátu, hlohu, jablka, mandlí, lipového květu, šeříku a s lehčí, lehce kořenitou chutí. Jedna z nejlepších koupí v burgundsku. Měla by se otevírat třetím až osmým rokem. Doporučená kombinace s jídlem: korýši, sladkovodní ryby. Doporučená teplota: 11-13°C

červené - velmi barevná i aromatická vína (černý i červený rybíz, třešně,  jahody, koření-zejména stárnutím). Příjemně ovocitá,lehčí, středně plná, měkká, někdy i s finesou. Otevítat od pátého roku. Hodí se k téměř jakémukoliv červenému i bílému masu, drobné zvěřině i pikantnějším sýrům. Teplota podávání: 15-16°C.

Proslulá vína oblasti:

Delorme, Joblot, Lumpp, Latour, Lespinasse, Clos Salomon, Sarrazin, Baron Thenard, Ragot, Derain, Bourgeon.

Bílé odrůdy révy vinné:

Chardonnay

Modré odrůdy révy vinné:

Pinot noir, Pinot Gris, Pinot liébault

Počet zobrazení stránky: 981 x