O Víně

Gevrey-Chambertin


Oblast: Bourgogne

Stát: Francie

Vinařské obce:

Gevrey-Chambertin, částečně zasahuje i do území obce Brochon

Popis:

Obec i její území jsou v burgundských měřítcích velké. Na členitějších svazích vrchu Chambertin jsou v nejlépe situovaných polohách vinice Grand Cru a Premier Cru, ale méně dobře natočená místa vysoko ve svahu a hlavně celá rovinatější část kolem obce mají staus Gevrey-Chambertin AOC - jedná se o drtivou část výměry vinic obce.

červená - Vína z této obce mají zvuk a obyčejně je to poznat i na jejich ceně. Mají krásnou rubínovou barvu, aroma černých třešní a ostružin s náznakem lékořice zráním postupně přechází na kořenitou (muškátový oříšek) a animálně koženou, ještě později až na zemité tóny humusu, mokrého listí a hub. Mohutné třísloviny jsou typickým znakem, ale zvláštní olejovitá struktura těchto vín způsobuje, že třísloviny neruší a chuť je vnímána jako plná a velmi ovocitá.
Neměly by se načínat před sedmým až desátým rokem (vydrží v dobrém ročníku i dvacet let). Struktura předurčuje tato vína k jakýmkoliv červeným masům, kohoutovi na víně, houbám a vyzrálým měkkým sýrům (v burgundsku se prodává velmi výrazný sýr L´Ami de Chambertin). Ovšem ke kvalitnějším kouskům patří zvěřina. Mladší ovocitější vína nachladit na 13-14°C, starší exemplářům více sedne 17-18°C.

Proslulá vína oblasti:

Bachelet, Damoy, Drouhin-Laroze, Dujac, Mortet, Ponsot, Leclerc, Roty, Rousseau, Boillot, Dugat, Esmonin, Faiveley, Geoffroy, Jadot, Leroy, Serafin, Trapet, Varoilles.

Modré odrůdy révy vinné:

Pinot noir, Pinot gris, Pinot liébault

Počet zobrazení stránky: 1024 x