O Víně

St.-Aubin


Oblast: Bourgogne

Stát: Francie

Vinařské obce:

Saint Aubin, Gamay

Popis:

Oblast leží (podobně jako Auxey-Duresses a St. Romain) tak trochu stranou toho hlavního hřbetu Côte d´Or, v kopcích nad Chassagne a Puligny-Montrachet. Podstatná část území je klasifikována jako Premier Cru, jako St.-Aubin AOC se prodávají vína spíše na západ od vesnice St.-Aubin a z pár menších ploch kolem Hameau de Gamay. Celkem jako AOC pouze 17ha červeného a 27ha bílého.

bílá - vynikající zdroj velmi hodnotných vín za velmi slušnou cenu. Prý s určitou nadsázkou jakési Hautes-Côtes de Montrachet. Světle slámová barva, květinová vůně (akát), mirabelky, čerstvé mandle, včelí vosk, skořice. Později též sušené ovoce a med. Jemná, svěží, velkorysá, dlouhá chuť, někdy s trochou kyprosti a minerálního podtónu. Hodí se jako aperitiv, k předkrmům z měkkýšů, ryb či bílého masa a i k výraznějším sýrům. Otevírat po třech letech po sklizni (jiné zdroje mluví o minimálně šesti letech), podávat vychlazená pouze na 12-14°C.

červená - lahodné, dobře vyvážené pinoty výrazného aroma, které se podle některých zdrojů rychle rozvíjejí - je možné je otevírat už čtvrtým rokem. Jiné zdroje jsou opatrnější a doporučují 10let. Podávat v teplotě 15°C.

Proslulá vína oblasti:

Bachelet, Louis Jadot, Lamy, Ramonet

Bílé odrůdy révy vinné:

Chardonnay, Pinot blanc

Modré odrůdy révy vinné:

Pinot noir, Pinot Gris, Pinot liébault

Počet zobrazení stránky: 814 x