Monthélie
Leží na opačném úbočí téhož kopce co Volnay, v údolích pod ním je vidět Auxey-Duresse a i kousek Meursaultu. Terén území této obce je složitě modelován, Premier Cru tratě navazují na východě na Volnay Premier Cru, na západě na Auxey-Duresses Premier Cru, vína značená jako Monthélie AOC pocházejí z tratí mezi nimi, nad nimi a pod nimi. Tato oblast je dosud téměř neobjevená, ač tato příjemná vína mohou často v kvalitě soupeřit se sousední Volnay, cenou ani renomé s ním zatím soupeřit nemohou. bílá - vína klasického burgundského charakteru (máslo ve vůni), možná někdy s až příliš silnými tóny dubového dřeva, někdy též toast, čerstvé mandle, listí či světlý tabák. Jemná plná chuť. Podávat k vydatnějším předkrmům či rybě v teplotě 12-14°C. Otevírat třetím rokem po sklizni. červená - o něco kvalitnější než bílá. Jedni je popisují jako bohatá, velkorysá a přátelská, jasně veselé barvy, jiní spíš jako rafinovaná, masitá, mohutná, výrazná a dlouhá, pronikavé barvy. Vůně ostružin, borůvek, černého rybízu, někdy též fialek. Později přibývají tóny humusu, hub a marmelád. I tak je lepší otevírat až od sedmého roku. Doporučená teplota: 14-15°C, doporučená kombinace: s pokrmy z červeného masa, třeba zrovna se sladkokyselými omáčkami z ovoce a příslušného ovocného likéru.
Bouchard Père, Coche-Dury, Comte-Lafon, Drouhin, Château de Monthélie
Chardonnay, Pinot blanc
Pinot Noir, Pinot Gris, Pinot liébault