O Víně

Corton Grand Cru


Oblast: Bourgogne

Stát: Francie

Vinařské obce:

Aloxe-Corton

Popis:

Grand Cru vinice obtáčejí v půlkuhu tento mystický kopec od západu po východ. Kvalitativní závislost vín s ohledem na půdní složení, expozici a svažitost byla na tomto učebnicovém příkladu předmětem mnoha studií. Ačkoliv i na nejpodrobnější mapě jsem napočítal nějakých šestnáct různých menších celků ("climats"), jejichž názvy se mohou objevit na etiketě, literatura jich uvádí neuvěřitelných dvacet sedm (Les Pougets, Les Languettes, Les Pougets, Les Languettes, Le Corton, Les Renardes, Les Grèves, Le Clos du Roi, Les Chaumes, Les Perrières, Les Bressandes, Les Paulands, Les Maréchaudes, Les Fiètres, Le Meix Lallemand, Clos des Meix, Les Combes, La Vigne aux Saint, Le Rognet et Corton, Clos des Cortons Faiveley, Les Moutottes, Les Carrières, Basses Mourottes, Hautes Mourottes, Les Vergennes, Les Grandes Lolières, La Toppe au vert). Situace je ještě zmatena tím, že v nejvyšších partiích, pod zalesněnou čepičkou kopce, se vysazuje Chardonnay. Západní část těchto výsadeb požívá dnes už legendárního označení Corton-Charlemagne Grand Cru AOC. Ovšem i z těchto částí lze vyrábět červený Corton AOC a naopak jižních a východních částí je možno vyrábět bílé Corton-Charlemagne. Výsadby se tak navzájem prolínají podle poměru červených k bílým, čistě červené výsadby leží níže. K dovršení všeho se najdou rebelové, kteří se nerozpakují nazvat své 100% Chardonnay jako Corton Grand Cru (viz etiketa Domaine Comte Seanrd a jejich Monopole z polohy Clos des Meix).
Někteří autoři pokládají za špičkovou pouze polohu "Clos du Roi".
Víno intenzivní barvy, výrazného aroma kandovaného ovoce, švestek, později i pižma, humusu, pepře a koření. V mladším věku se jedná o vína plná až hutná a opulentní, na třísloviny bohatá a dlouhá. To je však předurčuje k dlouhodobému stárnutí a chrání je před újmou i při dlouhém a méně šetrném transportu. Minimální doba zrání je osm, deset let. Kdo však vydrží alespoň patnáct, bude překvapen, jak opulentnost ustupuje extraktivní jemnosti a komplexitě nevídané kvality.
Corton je přímo předurčen k melancholickému rozjímání v zimě u krbu nebo k k bohatým pokrmům ze zvěřiny. Mladší se hodí i ke grilovaným masům, kachně na pomerančích, zralému burgundskému sýru. Teplota vína by měla být mezi 16-17°C.

Proslulá vína oblasti:

Corton, stejně jako většina Grand Cru, bývá často výkladní skříní vinařství, víno by tedy (s přihlédnutím ke kvalitě ročníku) mělo mít vždy nadprůměrnou kvalitu.

Někteří dobří producenti:
Bonneau-du-Martray, Michel Gaunoux, Domaine Senard, Château de Corton-André, Domaine Leroy, Tollot-Beaut, Hospice de Beaune (cuvée Charlotte Dumay a Docteur Peste)

Bílé odrůdy révy vinné:

Chardonnay

Modré odrůdy révy vinné:

Pinot noir, Pinot noir, Pinot gris, Pinot lièbault

Počet zobrazení stránky: 1165 x