O Víně

Crémant de Bourgogne (též Bourgogne Mousseux)


Oblast: Bourgogne

Stát: Francie

Vinařské obce:

Čistě teoreticky celé Burgundsko, prakticky se ho nejvíc vyprodukuje v oblasti Yonne (Chablis), v Mercurey (Côte Chalonnaise) a Mâconnais (severně od Beaujolais).

Popis:

Velmi svěží veselá velkorysá šumivá vína většinou z odrůdy Auxerrois "pro kteroukoliv denní či roční dobu".
bílá - suché, zakulacené, některá jsou lehčí, jiná velmi bohatá či toastová

Etiketa vín oblasti:

Extra Brut - velmi suchý styl šumivého vína
Brut - suchý styl šumivého vína
Sec - sice znamená "suchý", ale v prostředí šumivých vín ze Champagne to spíše znamená "polosuchý"
Demi-sec -"polosuché", ovšem takto značená šumivá vína jsou už jsou docela dost sladká.
Doux -označení pro velmi "sladký" styl šumivých vín.
Blanc de blanc - víno vyrobené jen z bílých odrůd
Blanc de noirs - víno vyrobené jen z červených odrůd

Proslulá vína oblasti:

Tato kategorie nemá nějaká zvlášť vyhlášená jména. Zkuste známější výrobce tichých vín - třeba Georges Duboeuf ("král Beaujolais")

Speciální vinařské techniky:

Vyrobené klasickou metodou sekundárního kvašení v lahvi, podobně jako klasická šumivá Champagne.

Bílé odrůdy révy vinné:

Auxerrois, Chardonnay, Pinot blanc, Pinot Gris, Sacy, Aligoté, Melon de Bourgogne, Tressot, César

Modré odrůdy révy vinné:

Pinot Noir, pinot Liébault, max 20% Gamay

Počet zobrazení stránky: 1233 x