Chablis Grand Cru
Chablis
Nejlepší vinice v oblasti leží na jednom svahu nad městečkem Chablis (severovýchodně), za výjimečné jsou považovány i díky jejich podloží, tzv. kimmeridžskému vápenci. Po nejméně osmi, deseti letech nezbytného zestárnutí (často jsou schopna se vyvíjet i patnáct, dvacet let) vyzrají tato vína do bohatosti a komplexity, která si mnohdy nezadá ani s nejlepšími bílými burgundskými. Vezmeme-li pak v úvahu nepoměr cen mezi Chablis a mnohem slavnějším Burgundskem, vychází z hlediska nákupu jako vítěz Chablis. Prvky vůní, kterými disponují nižší ka tegorie Chablis a Chablis Premier Cru jsou tady ještě výraznější, ve vůni a dochuti se mohou objevit navíc kandované citrusy, až charakter sauternských výběrů. Jako doprovod se doporučuje langusta, mušle sv. Jakuba (coquilles St.Jacques), telecí ve smetanové omáčce nebo jen kvalitní kozí sýr. Blanchot - nejlahodnější, květinové aroma Bougros - pronikavé Les Clos - bohaté, lahodné, komplexní, silné a dlouhověkké Grenouilles - velmi aromatické Les Preuses - dle jedněch kulaté, dle jiných expresivní, komplexní a zároveň jemné Valmur - jemný buket a bohatá chuť, dle jiných bohaté a voňavé Vaudesir - výraznost a finesa, silná komplexní chuť a vůně, exkluzivní jemnost La Moutonne - leží mezi Vaudesirem a Les Preuses; oficiálně nikdy uznáno za Grand Cru nebylo, ovšem všeobecně se k nim řadí, i na etiketě se nápis "Grand Cru" toleruje. Jemné, přesto výrazné Častým pokušením bývá tato Grand Cru mezi sebou porovnávat, degustovat vedle sebe. Ovšem závěry z toho není radno příliš přeceňovat. Přeci jen v tomto kompaktním území bude mít asi větší vliv na výsledný charakter nikoliv mikroterroir, ale ročník a styl výrobce.
Nejlepší výrobci, kteří téměř nebo vůbec nebarikují: Bessin, Boudin, J.-M. Brocard, J.Colet, R&V Dauvissat, Drouhin, Durup, Geoffroy, J.-P. Grossot, La Chablisienne, Laroche, Long-Depaquit, Domaine des Malandes, Louis Michel, Picq, Raveneau, G. Robin.
Chardonnay