Veneto
Rozloha vinohradů: 111 706 ha (jiné zdroje hovoří o 73 314 ha). Oblast je z vinařského hlediska tvořena řadou údolí, která se táhnou od úpatí pohoří Lessini. Ročně se zde vyrobí 6´785´000 hektolitrů vína (tedy 179´260´237 gallonů). Pro úplnost uveďme, že 55,4% z tohoto množství jsou vína bílá, 44,6% pak vína červená a celkem 29,1% zdejších vín nese některou z apelací DOC. Vyhlášené vinařské polohy: Veneto: Bardolino, Custoza, Valpolicella, Soave, Durello, Vicenza, Treviso, Piave. Friuli – Venezia Giulia: Colli Orientali del friuli, Collio Goriziano, Isonzo, Carso, Grave del Friuli, Latisana.
Veneto má přiznány dvě apelace DOCG - jsou to vína Recioto de Soave a Bardolino a celkem 11 apelací DOC.
Amarone Della Valpolicella D.O.C. Jakostní statut D.O.C. přidělen v roce 1968. Roční produkce 370 tisíc hl (údaj z roku 1996). Toto červené víno rubínové barvy výrazného buketu je vyráběné z několika odrůd. Corvina Veronese – podíl této odrůdy činí 55 až 70 %, Rondinella 25 až 30 %, Molinara 5 až 15 %. Vinařská poloha pro Classico je San Pietro – ležící severozápadně od města Verony. Ostatní polohy Valpolicella, Valpolicella Valpantena, Marano, Negrar. Víno je vhodné k pokrmům z tmavého masa, sladkovodním a mořským rybám s výraznější úpravou. Teplota podávání 16 – 18 st. C. Recioto Della Valpolicella Amarone D.O.C. Jakostní statut D.O.C. přidělen v roce 1968. Suché červené víno, připravované také jako mírně nasládlé. Je připravované ze stejných odrůd révy vinné jako Valpolicella, ale opět jsou hrozny v podobě rozinek či zpracované metodou Passito. Soave Classico D.O.C. Jakostní statut D.O.C. přidělen v roce 1968. Roční produkce 500 tisíc hl (údaj z roku 1996). Skoro slámově žluté bílé víno s ovocným jemným buketem a vyváženou chuťovou harmonií. Vyrobeno z hroznů révy Garganega – podíl této odrůdy činí 70 až 90 %, Trebbiano di Soave – 10 až 30 %, Trebbiano Toscano. Classico poloha nížina Fitta, ležící západně od města Verony. Některé vinařské obce a polohy Soave Classico: Monte Castellaro, Colombara, la Fitta, Monte Frosca, Monteforte d´Alpone. Víno je vhodné k pokrmům z bílých mas, ryb, drůbeže a k lehkým sýrům. Teplota podávání 10 – 12 st. C. Recioto de Soave D.O.C.G. Sladké bílé víno připravované také jako šumivé či likérové víno též z hroznů odrůdy Garganega pouze s tím rozdlílem, že hrozny jsou vždy v podobě rozinek nebo připravené metodou Passito. Sladká vína z Piemonte – Liguria Colli Euganei Moscato Prosecco di Conegliano – Valdobbiadene Recioto di Gambellara Recioto di Soave
PASSITO - sušení hroznů po dobu až tří měsíců, přičemž se musí nejméně jednou týdně ručně obracet. Víno z nich vyráběné je pak silně koncentrované, sladké a oblíbené.
· Garganega · Trebbiano di Soave · Trebbiano Toscano · Verdiso · Verduzzo Tregiano · Chardonnay
· Corvina Veronese · Rondinella · Molinara · Negrara · Barbera