O Víně

Veneto


Oblast: Veneto

Stát: Itálie
Popis:

Rozloha vinohradů: 111 706 ha (jiné zdroje hovoří o 73 314 ha).
Oblast je z vinařského hlediska tvořena řadou údolí, která se táhnou od úpatí pohoří Lessini. Ročně se zde vyrobí 6´785´000 hektolitrů vína (tedy 179´260´237 gallonů). Pro úplnost uveďme, že 55,4% z tohoto množství jsou vína bílá, 44,6% pak vína červená a celkem 29,1% zdejších vín nese některou z apelací DOC.
Vyhlášené vinařské polohy:
Veneto: Bardolino, Custoza, Valpolicella, Soave, Durello, Vicenza, Treviso, Piave.

Friuli – Venezia Giulia: Colli Orientali del friuli, Collio Goriziano, Isonzo, Carso, Grave del Friuli, Latisana.

Etiketa vín oblasti:

Veneto má přiznány dvě apelace DOCG - jsou to vína Recioto de Soave a Bardolino a celkem 11 apelací DOC.

Proslulá vína oblasti:

Amarone Della Valpolicella D.O.C.
Jakostní statut D.O.C. přidělen v roce 1968. Roční produkce 370 tisíc hl (údaj z roku 1996).
Toto červené víno rubínové barvy výrazného buketu je vyráběné z několika odrůd. Corvina Veronese – podíl této odrůdy činí 55 až 70 %, Rondinella 25 až 30 %, Molinara 5 až 15 %. Vinařská poloha pro Classico je San Pietro – ležící severozápadně od města Verony.
Ostatní polohy Valpolicella, Valpolicella Valpantena, Marano, Negrar. Víno je vhodné k pokrmům z tmavého masa, sladkovodním a mořským rybám s výraznější úpravou. Teplota podávání 16 – 18 st. C.

Recioto Della Valpolicella Amarone D.O.C.
Jakostní statut D.O.C. přidělen v roce 1968.
Suché červené víno, připravované také jako mírně nasládlé. Je připravované ze stejných odrůd révy vinné jako Valpolicella, ale opět jsou hrozny v podobě rozinek či zpracované metodou Passito.

Soave Classico D.O.C.
Jakostní statut D.O.C. přidělen v roce 1968. Roční produkce 500 tisíc hl (údaj z roku 1996).
Skoro slámově žluté bílé víno s ovocným jemným buketem a vyváženou chuťovou harmonií. Vyrobeno z hroznů révy Garganega – podíl této odrůdy činí 70 až 90 %, Trebbiano di Soave – 10 až 30 %, Trebbiano Toscano. Classico poloha nížina Fitta, ležící západně od města Verony. Některé vinařské obce a polohy Soave Classico: Monte Castellaro, Colombara, la Fitta, Monte Frosca, Monteforte d´Alpone. Víno je vhodné k pokrmům z bílých mas, ryb, drůbeže a k lehkým sýrům. Teplota podávání 10 – 12 st. C.

Recioto de Soave D.O.C.G.
Sladké bílé víno připravované také jako šumivé či likérové víno též z hroznů odrůdy Garganega pouze s tím rozdlílem, že hrozny jsou vždy v podobě rozinek nebo připravené metodou Passito.

Sladká vína z Piemonte – Liguria
Colli Euganei Moscato
Prosecco di Conegliano – Valdobbiadene
Recioto di Gambellara
Recioto di Soave

Speciální vinařské techniky:

PASSITO - sušení hroznů po dobu až tří měsíců, přičemž se musí nejméně jednou týdně ručně obracet. Víno z nich vyráběné je pak silně koncentrované, sladké a oblíbené.

Bílé odrůdy révy vinné:

· Garganega
· Trebbiano di Soave
· Trebbiano Toscano
· Verdiso
· Verduzzo Tregiano
· Chardonnay

Modré odrůdy révy vinné:

· Corvina Veronese
· Rondinella
· Molinara
· Negrara
· Barbera

Počet zobrazení stránky: 1032 x