O Víně

Bordeaux Supérieur


Oblast: Bordeaux

Stát: Francie

Vinařské obce:

Dle některých pramenů je výměra oblasti, z níž lze produkovat tato vína menší než oblast pro Bordeaux AOC.

Popis:

Bordeaux Supérieur rouge: V porovnání s Bordeaux AOC musí dodržet určitý minimální obsah alkoholu a dost často je toto jediný rozdíl mezi oběma kategoriemi. Čistě teoreticky by to též mělo znamenat i větší potenciál k archivaci a lepší kvalitu vyplývající z o něco nižšího maximálního povoleného výnosu a 12měsíčního ležení před lahvováním.
Doporučené kombinace jídla jsou telecí, vepřové či drůbeží maso na rožni či na víně, smažené houby, různé úpravy pernaté zvěře, vyzkoušet lze i kombinace s různými tvrdšími sýry. Podávat při teplotě vína 16°C.

Bordeaux blanc Supérieur: podle některých pramenů vždy sladká či velmi sladká vína, jiné připouštějí i suchá. V nejlepších případech nádherná květinová vína s aromaty broskví, meruňěk, ananasu. Hodí se jako aperitiv, k salátům, toastům nebo k sýru s modrou plísní. Teplotu u sladkých udržovat kolem 8°C, sušší mohou být o dva stupně teplejší.

Některé prameny zmiňují i vzácně se vyskytující Bordeaux Supérieur rosé či clairet jako středně plná a středně suchá vína o něco bohatší a kvalitnější než bez Supérieur přívlastku.

Etiketa vín oblasti:

Etiketa v Bordeaux a její náležitosti:
1) GRAND CRU CLASSÉ – víno bylo vyrobeno z hroznů vinice, která byla takto úředně ohodnocena.
2) Château Belgrave – obchodní značka.
3) Oblast původu Haut–Médok.
4) Jakostní označení A.O.C.
5) Jméno a adresa firmy (majitele), která víno lahvovala a je za něj na území Francie právně zodpovědná.
6) Vyrobeno ve Francii.
7) Plněno (lahvováno) v Château.
8) GIRONDE – mají téměř všechna vína z Bordeaux.

Označení na etiketách:
BORDEAUX A.O.C. – Vína červená, bílá, růžová takto označená pocházejí z hroznů, kterékoli vinice třídy A.O.C. z celé oblasti Bordeaux.
BORDEAUX SEC A.O.C.
VIN SEC DE BORDEAUX SEC A.O.C. – Takto označená bílá vína mají nižší obsah zbytkového cukru, než je tomu u bílých vín, která jsou označena Bordeaux A.O.C.
MOELLEUX - sladké
LIQUEREUX - velmi sladké, často botrytické
BORDEAUX MOUSSEUX A.O.C.
CRÉMANT DE BORDEAUX A.O.C. – Šumivá bílá a růžová vína, která jsou nabízena v široké chuťové škále. Dále se orientujeme označením na etiketách.
BORDEAUX SUPÉRIEUR A.O.C. – Toto označení mají vína, která musí mít o 1 stupeň alkoholu víc. Jedná se o bílá, červená a růžová vína.

CHÂTEAU – Označení zámku, velké vinice. K tomuto označení se přidává konkrétní jméno. Je to velice důležité, protože označení Château mají prakticky všechna vína vyšších jakostí. Víno je vyrobeno z hroznů vypěstovaných právě na tomto konkrétním pozemku. Cena se od vín, která byla vyrobena z hroznů příslušné kategorie pocházejících z celé oblasti, značně liší.

Proslulá vína oblasti:

Château La Croix Mouton, Penin, Bouillerot, de Seguin, Trocard

Speciální vinařské techniky:

Sudy BARRIQUES
* Dubové sudy o obsahu 225 litrů.
* Též označení pro vína, která zrála v nových dubových sudech.

Používání VIN DE PRESSE
Vin de Presse je označení pro víno z lisu. Za normálních okolností je jeho přidání do vína nežádoucí (především u vín určených k rychle spotřebě), protože je hořké, tmavé s výrazným obsahem tříslovin. V oblasti Bordeaux však Vin de Presse společně s dlouhou dobou zrání v dubových sudech zlepšuje kvalitu vín.

Používání nových dubových sudů
Vína nejlepších pozemků zrají výhradně v nových dubových sudech. Dubové dřevo dává vínům aromá dýmu a nádech vanilky. Ostatní vína dobrých kvalit používají nových sudů v určitém procentuálním poměru.
MIKROOXIDACE – sporným trendem posledních desetiletí je poněkud zkrátit dobu vyzrávání a nabídnout zákazníkovi produkt, který může vypít dříve. Kromě postupného zvyšování ovocitějšího Merlotu oproti tříslovinnému Cabernetu Sauvignon v kupážích je další možností tzv. mikrooxidace, neboli přesné dávkování menších množství plynného kyslíku do červeného vína během zrání. Touto technologií se chlubí spíše méně významná châteaux, prestižnější usedlosti ji spíše tají.

Bílé odrůdy révy vinné:

Sémillon, Sauvignon blanc, Muscadelle, Merlot blanc, Colombard, Mauzac, Ondenc, Ugni blanc (posledních pět vyjmenovaných nesmí v kupáži překročit 30%, Ugni blanc nesmí překročit 15%)

Modré odrůdy révy vinné:

Cabernet Sauvignon, Caberent Franc, Merlot, Malbec, Petit verdot, Carmenère

Počet zobrazení stránky: 966 x