O Víně

Côtes de Francs (nově Francs Côtes de Bordeaux)


Oblast: Bordeaux

Stát: Francie

Vinařské obce:

Tayac

Popis:

Menší oblast mezi satelity St.-Émilionu (Lussac-St.-Émilion a Puisseguin-St.-Émilion - těm je oblast podobná i půdním složením) a Bergeracem. Geologicky vysoké kopce ze slínu a vápenitého jílu.
Červená: Původně robustní selská vína úrovně základního AOC Bordeaux, změkčovaná Merlotem, ale v poslední době patrný pokrok k atraktivnějším lahodným vínům s vůní malin, třešní a černého rybízu, vanilky, kůže a dřeva. V prvních letech jsou drsná, po dvou třech letech se zlepšují. Doporučují se k červenému masu a drobné zvěřině, dle místního zvyku dokonce ke sladkokyselým desertům. Teplotu vína držet na 16°C.
Objevují se, byť poměrně vzácně i bílá vína suchá, polosuchá i sladká. Suchá jsou uhlazená a velmi aromatická (květiny, vanilka, mandle, broskve). Hodí se jako aperitiv, k paštikám a salátům. Teplota ideální k podávání: 10-12 °C.
Ovšem daleko lepší sortou je předpisy kontrolované označení Bordeaux Côtes de Franc Liquoreux - přírodně sladká výběrová vína s nejméně 11% alkoholu a 27gramy zbytkového cukru. Tam teplotu při podávání držet kolem 8 °C.

Proslulá vína oblasti:

Nejvíce zmiňovaná jména oblasti jsou:
Château Charmes-Godard, Laclaverie, de Francs, Lauriol, La Prade a hlavně Puygueraud.

Speciální vinařské techniky:

Sudy BARRIQUES
* Dubové sudy o obsahu 225 litrů.
* Též označení pro vína, která zrála v nových dubových sudech.

Používání VIN DE PRESSE
Vin de Presse je označení pro víno z lisu. Za normálních okolností je jeho přidání do vína nežádoucí (především u vín určených k rychle spotřebě), protože je hořké, tmavé s výrazným obsahem tříslovin. V oblasti Bordeaux však Vin de Presse společně s dlouhou dobou zrání v dubových sudech zlepšuje kvalitu vín.

Používání nových dubových sudů
Vína nejlepších pozemků zrají výhradně v nových dubových sudech. Dubové dřevo dává vínům aromá dýmu a nádech vanilky. Ostatní vína dobrých kvalit používají nových sudů v určitém procentuálním poměru.

Bílé odrůdy révy vinné:

Sauvignon blanc, Sémillon, Muscadelle

Modré odrůdy révy vinné:

Caberent Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon, Malbec

Počet zobrazení stránky: 1090 x