Puisseguin-St.-Émilion
Puisseguin, Durand, Bayens, Fayant, la Plagne
Další tzv. "satelit St.-Émilionu". Tento leží více na východ a přímo se St.-Émilionem nesousedí ač do třicátých let minulého století býval jeho součástí. Pak byl spolu s ostatními méně kvalitními oblastmi vydělen, aby se ochránilo dobré jméno samotného St.-Émilionu. Tady se tvůrci encyklopedií příliš neshodují. Jedni tvrdí, že zdejší vína jsou v porovnání s ostatními "satelity" elegantnější, druzí přesně naopak. Převládá spíše druhý názor, tedy že díky místním půdním poměrům (pod vrstvou jílu a vápence kamenitý podklad) se více projevuje selský méně jemný charakter. Vína jsou tedy robustní, bohatá, s výrazným hroznovým charakterem. Hodí se k drůběži či pernaté zvěři na roštu či plněné různými rafinovanými nádivkami. Teplota podávání kolem 17-18°C, víno by mělo zrát alespoň pět let. Slušné ceny.
Přední usedlosti: Château Bel Air, Durand-Laplague, Fongaban, Laurets, Soleil, Vieux-Château-Guibeau, Roc de Puisseguin
Sudy BARRIQUES * Dubové sudy o obsahu 225 litrů. * Též označení pro vína, která zrála v nových dubových sudech. Používání VIN DE PRESSE Vin de Presse je označení pro víno z lisu. Za normálních okolností je jeho přidání do vína nežádoucí (především u vín určených k rychle spotřebě), protože je hořké, tmavé s výrazným obsahem tříslovin. V oblasti Bordeaux však Vin de Presse společně s dlouhou dobou zrání v dubových sudech zlepšuje kvalitu vín. Používání nových dubových sudů Vína nejlepších pozemků zrají výhradně v nových dubových sudech. Dubové dřevo dává vínům aromá dýmu a nádech vanilky. Ostatní vína dobrých kvalit používají nových sudů v určitém procentuálním poměru.
Cabernet Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon, Malbec