O Víně

St.-Georges-St.-Émilion


Oblast: Bordeaux

Stát: Francie

Vinařské obce:

Saint-Georges, Troquart

Popis:

Tzv. "satelit St.-Émilionu". Malá oblast na sever od St.-Émilionu, ze tří zbylých stran obklopená dalším "satelitem" - Montagne-St.-Émilion.

Historicky až do třicátých let 20.stol se vína ze satelitů prodávala jako St.-Émilion. Později bylo třeba odlišit méně kvalitní oblasti a ochránit tak dobré jméno špiček St.-Émilionu. Satelity tedy od té doby smějí připojovat jméno úspěšnějšího souseda až za své vlastní. Aby to bylo o něco složitější, vína z oblasti St.-Georges mohou alternativně použít na etiketu název větší oblasti, která je obklopuje (a koneckonců se stylem vína příliš neodlišuje), tj. Montagne-St.-Émilion. Někteří toho využívají, jiní se drží názvu St.-Georges.

Jde o robustní vína švestkového charakteru s kořenitou a tříslovinnou chutí slušné úrovně. Doporučuje se alespoň pět let počkat s načnutím lahve a chladit na 17°C. Pěkně doplní například grilovanou drůbež či pernatou.

Proslulá vína oblasti:

Nejvýznamnějšími jmény jsou:
Château St.-Georges, Belair-Montaiguillon, Maquin-St.-Georges, Tour du Pas-St.-Georges

Speciální vinařské techniky:

Sudy BARRIQUES
* Dubové sudy o obsahu 225 litrů.
* Též označení pro vína, která zrála v nových dubových sudech.

Používání VIN DE PRESSE
Vin de Presse je označení pro víno z lisu. Za normálních okolností je jeho přidání do vína nežádoucí (především u vín určených k rychle spotřebě), protože je hořké, tmavé s výrazným obsahem tříslovin. V oblasti Bordeaux však Vin de Presse společně s dlouhou dobou zrání v dubových sudech zlepšuje kvalitu vín.

Používání nových dubových sudů
Vína nejlepších pozemků zrají výhradně v nových dubových sudech. Dubové dřevo dává vínům aromá dýmu a nádech vanilky. Ostatní vína dobrých kvalit používají nových sudů v určitém procentuálním poměru.

Modré odrůdy révy vinné:

Cabernet Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon, Malbec

Počet zobrazení stránky: 846 x