O Víně

Blaye (též Blayais)


Oblast: Bordeaux

Stát: Francie

Vinařské obce:

Blaye a další tři tucty menších obcí.

Popis:

Poloha:
Velká oblast, která leží na druhém břehu proti Médocu.
Bílá vína z této oblasti dříve masivně mizela v koňaku, i dnes horší vína z kyselé odrůdy Ugni blanc končí ve zdejším destilátu "Fine de Bordeaux".

Vína označená pouze "Blaye" (bílá i červená)jsou každodenní vína velmi prostřední kvality. O něco lepší kvalitu bílých poskytuje označení "Côtes de Blaye", nejlepší vína oblasti se prodávají jako "Premières Côtes de Blaye" (červená i bílá). Špička dokonce jako "Cru bourgeois des Premières Côtes de Blaye". Ztéto hierarchie se nechá odhadnout, jaká sorta vín končí jako "Blaye".

Proslulá vína oblasti:

Nejsou.

Speciální vinařské techniky:

Sudy BARRIQUES
* Dubové sudy o obsahu 225 litrů.
* Též označení pro vína, která zrála v nových dubových sudech.

Používání VIN DE PRESSE
Vin de Presse je označení pro víno z lisu. Za normálních okolností je jeho přidání do vína nežádoucí (především u vín určených k rychle spotřebě), protože je hořké, tmavé s výrazným obsahem tříslovin. V oblasti Bordeaux však Vin de Presse společně s dlouhou dobou zrání v dubových sudech zlepšuje kvalitu vín.

Používání nových dubových sudů:
Vína nejlepších pozemků zrají výhradně v nových dubových sudech. Dubové dřevo dává vínům aromá dýmu a nádech vanilky. Ostatní vína dobrých kvalit používají nových sudů v určitém procentuálním poměru.

Bílé odrůdy révy vinné:

Sauvignon blanc, Sémillon, Muscadelle, Ugni blanc, Colombard, Merlot blanc, Chenin blanc, Folle blanche

Modré odrůdy révy vinné:

Malbec, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Prolongeau, Béguignol, Petit verdot

Počet zobrazení stránky: 1409 x