Premières Côtes de Blaye
Blaye, Palssac, Berson, St.-Paul, Cars
Nejepší bílá a červená z oblasti Blaye se prodávají pod tímto názvem. Od roku 1990 dokonce ti nejlepší požívají statusu "Cru bourgeois des Premières Côtes de Blaye" a jsou pravidelně ročně podrobováni přísným kontrolám kvality. Bílá: suchá vína založená na Sauvignonu blanc disponují svěží elegancí, grepovými a rostlinnými podtóny. Hodí se nejlépe k ústřicím. Podávat vychlazené na 10-12°C. Červená: Většinou vína lehčí struktury a měla by se pít mladá, vychlazená až na 14°C k vaječným jídlům, paštikám a smaženým houbám. Některá z nich však mohou mít i komplexitu a plnost a typické pazourkové a rostlinné podtóny. Při nákupu je lepší zvolit renomovanější výrobce - cena jejich vín se nebude tolik lišit cenou jako spíš vyšší kvalitou. Vyzrálejší mohou být obohacena ušlechtilejším charakterem kůže a zvěřiny. Pak se více hodí k červenému masu, zajíci a vyzrálejším tvrdým vínům. Teplotu držet mezi 16-17°C.
Bel-Airla-Royère, Charron, Haut-Sociando, Jonqueyres, Loumède, Segonzac, des Toutes, La Tonnelle
MIKROOXIDACE – sporným trendem posledních desetiletí je poněkud zkrátit dobu vyzrávání a nabídnout zákazníkovi produkt, který může vypít dříve. Kromě postupného zvyšování ovocitějšího Merlotu oproti tříslovinnému Cabernetu Sauvignon v kupážích je další možností tzv. mikrooxidace, neboli přesné dávkování menších množství plynného kyslíku do červeného vína během zrání. Touto technologií se chlubí spíše méně významná châteaux, prestižnější usedlosti ji spíše tají.
Sauvignon blanc, Sémillon, Muscadelle
Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Malbec