Ste-Foy-Bordeaux
Sainte-Foy-la-Grande a další tři obce.
Leži jižně od Bergeracu, východně od Entre-deux-Mers. Půdy jsou různorodé, od sedimentů až po bílé vápenité půdy. červená: ovocitá, středně plná měkká vína, která po několika letech mhou vyzráním nabrat tóny kůže, humusu, kávy a koření.. K masům, 16°C. suchá bílá: tělnatá, aromatická (květy, exotické plody, vanilka), založená na Sauvignonu blanc. 10-12°C. Nearchivovat. polosladká: Produkují se jen ve výborných ročnících, kvalita však není vysoká. Lehká svěží ovocná (med, muškát, lípa, meruňky). 8-9°C. Též nearchivovat.
Etiketa v Bordeaux a její náležitosti: 2) Château Belgrave – obchodní značka. 3) Oblast původu Haut–Médoc. 4) Jakostní označení A.O.C. 5) Jméno a adresa firmy (majitele), která víno lahvovala a je za něj na území Francie právně zodpovědná. 6) Vyrobeno ve Francii. 7) Plněno (lahvováno) v Château. 8) GIRONDE – mají téměř všechna vína z Bordeaux. Označení na etiketách: BORDEAUX A.O.C. – Vína červená, bílá, růžová takto označená pocházejí z hroznů, kterékoli vinice třídy A.O.C. z celé oblasti Bordeaux. BORDEAUX SEC A.O.C. VIN SEC DE BORDEAUX SEC A.O.C. – Takto označená bílá vína mají nižší obsah zbytkového cukru, než je tomu u bílých vín, která jsou označena Bordeaux A.O.C. MOELLEUX - sladké LIQUEREUX - velmi sladké, často botrytické BORDEAUX MOUSSEUX A.O.C. CRÉMANT DE BORDEAUX A.O.C. – Šumivá bílá a růžová vína, která jsou nabízena v široké chuťové škále. Dále se orientujeme označením na etiketách. BORDEAUX SUPÉRIEUR A.O.C. – Toto označení mají vína, která musí mít o 1 stupeň alkoholu víc. Jedná se o bílá, červená a růžová vína. CHÂTEAU – Označení zámku, velké vinice. K tomuto označení se přidává konkrétní jméno. Je to velice důležité, protože označení Château mají prakticky všechna vína vyšších jakostí. Víno je vyrobeno z hroznů vypěstovaných právě na tomto konkrétním pozemku. Cena se od vín, která byla vyrobena z hroznů příslušné kategorie pocházejících z celé oblasti, značně liší.
Château la Bourgette, de Lugugnac
V oblasti je hned několik usedlostí používající tzv. organického vinohradnictví, tj. bez chemických postřiků, umělých hnojiv a syntetických prostředků na školení vína.
Sauvignon blanc, Sémillon, Muscadelle, Merlot blanc, Colombard, Mauzac, Ugni blanc
Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Malbec, Petit Verdot