O Víně

Graves de Vayres


Oblast: Bordeaux

Stát: Francie

Vinařské obce:

Vayres, Arveyres

Popis:

Menší kus štěrkovité půdy na levém břehu zákrutu řeky Dordogne, na jihozápad od Libourne.

červená: O něco bohatší vína než vína z okolního Entre-deux-Mers. Aromatická, středně plná, kořenitá. Čtyři roky zrání neuškodí.

bílá: svěží, voňavá, většinou suchá vína pro rychlý konzum.

Etiketa vín oblasti:

Etiketa v Bordeaux a její náležitosti:
2) Château Belgrave – obchodní značka.
3) Oblast původu Haut–Médoc.
4) Jakostní označení A.O.C.
5) Jméno a adresa firmy (majitele), která víno lahvovala a je za něj na území Francie právně zodpovědná.
6) Vyrobeno ve Francii.
7) Plněno (lahvováno) v Château.
8) GIRONDE – mají téměř všechna vína z Bordeaux.

Označení na etiketách:
BORDEAUX A.O.C. – Vína červená, bílá, růžová takto označená pocházejí z hroznů, kterékoli vinice třídy A.O.C. z celé oblasti Bordeaux.
BORDEAUX SEC A.O.C.
VIN SEC DE BORDEAUX SEC A.O.C. – Takto označená bílá vína mají nižší obsah zbytkového cukru, než je tomu u bílých vín, která jsou označena Bordeaux A.O.C.
MOELLEUX - sladké
LIQUEREUX - velmi sladké, často botrytické
BORDEAUX MOUSSEUX A.O.C.
CRÉMANT DE BORDEAUX A.O.C. – Šumivá bílá a růžová vína, která jsou nabízena v široké chuťové škále. Dále se orientujeme označením na etiketách.
BORDEAUX SUPÉRIEUR A.O.C. – Toto označení mají vína, která musí mít o 1 stupeň alkoholu víc. Jedná se o bílá, červená a růžová vína.

CHÂTEAU – Označení zámku, velké vinice. K tomuto označení se přidává konkrétní jméno. Je to velice důležité, protože označení Château mají prakticky všechna vína vyšších jakostí. Víno je vyrobeno z hroznů vypěstovaných právě na tomto konkrétním pozemku. Cena se od vín, která byla vyrobena z hroznů příslušné kategorie pocházejících z celé oblasti, značně liší.

Proslulá vína oblasti:

Château Pontette-Bellegrave, Goudichaud

Speciální vinařské techniky:

Sudy BARRIQUES
* Dubové sudy o obsahu 225 litrů.
* Též označení pro vína, která zrála v nových dubových sudech.

Používání VIN DE PRESSE
Vin de Presse je označení pro víno z lisu. Za normálních okolností je jeho přidání do vína nežádoucí (především u vín určených k rychle spotřebě), protože je hořké, tmavé s výrazným obsahem tříslovin. V oblasti Bordeaux však Vin de Presse společně s dlouhou dobou zrání v dubových sudech zlepšuje kvalitu vín.

Používání nových dubových sudů
Vína nejlepších pozemků zrají výhradně v nových dubových sudech. Dubové dřevo dává vínům aromá dýmu a nádech vanilky. Ostatní vína dobrých kvalit používají nových sudů v určitém procentuálním poměru.

Bílé odrůdy révy vinné:

Sémillon, Sauvignon blanc, Muscadelle, Merlot blanc

Modré odrůdy révy vinné:

Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Malbec, Carmenére, Petit Verdot

Počet zobrazení stránky: 920 x